Sela nedostupna, nedostaje ogrijeva

Tetovo, Makedonija pod snježnim prekrivačem (Al Jazeera)

Na interaktivnu mapu Al Jazeere čitaoci i gledaoci ne prestaju slati poruke sa informacijama o stanju u njihovoj okolini, ali i sa apelima za pomoć u ugroženim područjima. Evo posljednjih SMS i e-mail poruka koje oslikavaju teško stanje u regiji.

VRAPČIŠTA- ŠAR PLANINA -Gradonačalnik opštine Vrapčišta Bajram Kadrija je objavio da su putevi koji vode do šest sela sa oko 1.500 stanovnika nedostupni zbog obilnih snežnih padavina.

Zbog uslova elementarne nepogode, tražio je pomoć od centralnih vlasti, jer mehanizacija koja je na raspolaganju opštini ne može probiti put do sela Gorjane, Požarane, Đurđevište, Vranovce i Kališta, koja se nalaze na padinama Šar Planine.

BANJA LUKA – Snijeg pada opet, ulice su prekrivene ugaženim snijegom, mašine čiste, pa je oko centra dosta solidno, što se ne bi moglo reći kako idemo dalje od centra, sve u svemu, pod kontrolom u gradu.

MAVROVO, MAKEDONIJA – Put od Mavrova prema Debru, odnosno selu Žirovnica je u prekidu. Lavina je zatrpala nekoliko vozila, ali su svi putnici spašeni u toku dana 12. februara.

PODGORICA – U Podgorici su putevi koliko-toliko prohodni, a akcije građana u čišćenju su u toku. 

KUPRES – Snijeg koji pada na području Kupreške visoravni stvorio je nove probleme stanovništvu, a zbog velikih smetova i neprohodnih lokalnih puteva još je odsječeno 35 naseljenih mjesta, rečeno je u općinskom Štabu civilne zaštite. 

Sva raspoloživa mehanizacija angažirana je na čišćenju zametenih lokalnih puteva da bi se došlo do mještana u naseljima koja su zbog velikog snijega i smetova već osmi dan odsječena od svijeta. Interventni tim Štaba zacivilnu zaštitu u petak navečer se motornim sankama uspio probiti do sela Donje i Gornje Vukovsko radi dostave hrane i lijekova mještanima.

NIŠ – Taman pomisleh da je dobro što sam zbrisala iz BG-a na par dana ali i u Nišu počelo da veje.

LOŠINJ –  Lošinj pod snijegom, razbijen lukobran, zatrpane ceste.

SUBOTICA – Lično pokušavam već tri dana kupiti drva za ogrev, ali su sva subotička stovarišta prazna.Očekuje se od sledeće sedmice,sreda,četvrtak stigne ogrev iz južnih krajeva Srbije,Bosne i Crne Gore, ali bojim se da te količine neće biti dosta da zadovolje potražnju.Osim mene veliki broj građana je ili ostalo bez ogreva ili je na kritičnom minimumu.

BUDVA – Budva u akciji! Utorak, 14. februar, 8.20h ispred Mega marketa (centralni objekat) prikupljanje namirnica za ugrožene sa sjevera!

KISELA VODA – Ovo je već drugi put u roku od tri dana kako nemamo parno grijanje. Juče je nekoliko naselja ostalo bez parnog grijanja. Ja živim u neselju Kisela Voda i evo i danas sneg pada, a kao što sam napomenula i pred dva-tri dana ostali smo bez parnog grijanja od 11 do 16.30. Uporno se javljam Toplani i ostavljam poruke na automatskoj centrali , ali nikako da dođemo do prave informacije. Ne znam da li se radi samo o našoj zgradi (oko 100 familija tu živi) ili o većem defektu (havariji i slično).Cene grijanja i onako su “paprene”, sad nam još i ovo nam fali. Malo ko ima alternativno rešenje (klima uređaje).

SREBRENICA -Put do sela Luka i Krušev Do nije prohodan uprkos tome što se već 15 dana sa tri mašine pokušavaju probiti snježni smetovi koji su na pojedinim mjestima visoki i do tri metra. U snježnoj blokadi duže vremena su još i sela Šubin, Skenderović, Blažijevići, Klekovići, Radovčići, Karačići, Ljeskovik, Kutuzero, Lipovac, Žedanjsko …

Voda je u nekim selima zaledila pa su mještani primorani topiti snijeg kako bi imali vodu za piće. Situacija postaje alarmantna jer mnogima ponestaje hrane, hroničnim bolesnicima lijekova, pa opštinski Krizni štab pokušava intervenisati dopremanjem paketa pomoći.

Izvor: Al Jazeera