Sektaški sukobi u libanskom Tripoliju

Vojska je blokirala sve puteve, dok su pobunjenici vršili napade raketnim granatama duž Srijske ulice (Reuters)

Dvojica muškaraca su ubijena, a 12 osoba je ranjeno u sektaškim sukobima u libanskom lučkom gradu Tripoliju u utorak između naoružanih napadača odanih suprotstavljenim stranama u susjednom sirijskom građanskom ratu.

Dvojica civila poginula su u utorak u snajperskoj vatri u Tripoliju, saopćili su zvaničnici.

Jedna osoba je poginula u kvartu koji naseljavaju alaviti (ogranak šiita), dok je druga osoba stradala u kvartu u kojem žive suniti, prenosi AFP.

Vojska je blokirala sve puteve koji vode do tog područja u utorak navečer dok su pobunjenici vršili napade raketnim granatama duž Srijske ulice, glavne autoceste koja je postala sinonim za sukobe u protekloj godini.

Tenzije postaju sve zategnutije od smrti 14 libanskih i palestinskih naoružanih napadača sa sjevera Libana u sirijskom gradu u blizini granice.

Zahtjev ministra

Čini se da su se pridružili pobunjenicima koji su pokrenuli 20-mjesečni ustanak protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javio je Reuters.

Sirijska državna televizijska stanica emitirala je video snimke ubijenih muškaraca dok leže na tlu, a njihova tijela su izrešetana mecima.

Libanski ministar vanjskih poslova Adnan Mansour tražio je od sirijskog ambasadora da preda tijela muškaraca nakon što su njihove porodice protestirale u Tripoliju zahtijevajući od libanske Vlade da vrati tijela poginulih i odredi lokaciju nestalih.

Sektaške podjele u Tripoliju postale su žarište unutar Libana, gdje se nekada proširi nasilje iz Sirije.

Sirijski ustanak su izazvali suniti, dok mu se većina Assadovih alavita protivi.

Tripoli je većinski sunitski grad i većina podržava ustanak u susjednoj zemlji, ali taj priobalni grad također naseljava manjina alavita i sukobi su izbili nekoliko puta od početka ustanka.

Izvor: Agencije