Šekerinska: Prelet aviona NATO-a gest dobrodošlice Sjevernoj Makedoniji

Dva američka i dva grčka aviona preletjela su danas Sjevernu Makedoniju kao gest dobrodošlice toj zemlji u Sjevernoatlantsku alijansu (EPA)

Avioni NATO-a, dva američka i dva grčka, preletjeli su danas Sjevernu Makedoniju kao gest dobrodošlice toj zemlji u Sjevernoatlantsku alijansu, rekla je ministrica odbrane Radmila Šekerinska.

Današnji prelet nad Sjevernom Makedonijom dokazuje da je slogan “Mi smo NATO” postao realnost, a članstvo u Alijansi poboljšalo je sigurnost, kao i šanse za ekonomski rast zemlje, rekla je ona.

“Nažalost, zbog pandemije korona virusa nismo imali mogućnost na odgovarajući način proslaviti članstvo, ali današnji događaj u koordinaciji s našom vojskom, zapovjednim centrima NATO-a i američkim zračnim snagama pokazuje da ono ne donosi samo političku nego i vojnu i odbrambenu integraciju”, rekla je Šekerinska.

Kako je navela, NATO je upravo tokom epidemije pružio brzu podršku u vidu medicinske pomoći, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

30. članica NATO-a

Sjeverna Makedonija 27. marta postala je 30. članica NATO-a.

Parlament Sjeverne Makedonije sa 114 glasova “za” u februaru je usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Ta država počela je postupak priključenja NATO-u u drugoj polovini 2018. nakon što je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

To se dogodilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporu o imenu države.

Izvor: Agencije