Šeik Abdullah: Zaljevska kriza zbog pohlepe za katarskim bogatstvom

Član katarske vladarske porodice, šeik Abdullah bin Ali Al Thani, izjavio je da je htio izvršiti samoubistvo tokom zatočeništva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u zvučnom zapisu koji je njemu pripisan.

Šeik Abdullah navodi da su uzrok zaljevske krize pretenzije prestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda, Saudijske Arabije i tamošnjeg prestolonasljednika Mohammada bin Salmana na katarsko bogatstvo.

Šeik Abdullah prije dva dana stigao je u Kuvajt, gdje je prebačen u bolnicu zbog iscrpljenosti i pritiska kojem je bio izložen tokom zatočeništva u Emiratima.

U zvučnom zapisu Abdullah navodi da se htio žrtvovati nakon što ga je prestolonasljednik Abu Dhabija izložio jakom pritisku: “Htio sam se žrtvovati kako ne bih napravio štetu drugima. Nisam mogao gledati osobe koje volim kako pate zbog drugih osoba, koje posjeduju silu.”

“Ja, šeik Abdullah bin Ali, odlučio sam 15. januara završiti svoj životni put zato što sam naišao na žestoku prepreku. Šeik Mohammed bin Zayed u tom ubistvu nema udjela, ali ima udjela u smislu pritiska i zatočeništva, s obzirom na to da je spriječio mene i moje dvije kćeri da se vratimo u svoju zemlju”, rekao je šeik u zvučnom zapisu.

Zaljevska kriza

Abdullah je sin katarskog emira iz 1960-ih, šeika Alija bin Abdullaha Al Thanija. Decenijama se nije pojavljivao u javnosti dok prošlog ljeta nije izbila diplomatska kriza.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su odnose s Katarom u junu prošle godine, optužujući vladu te zemlje za podržavanje terorizma, što Doha poriče.

Abdullah se nakon toga povremeno pojavljivao na televizijama u Saudijskoj Arabiji i UAE-u izražavajući svoj stav o podršci mjerama protiv Dohe.

Na sastanku Arapske lige u Kairu u septembru katarski ministar vanjskih poslova rekao je da Saudijska Arabija želi svrgnuti katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija i zamijeniti ga Abdullahom.

Izvor: Al Jazeera