Šefica bitcoin mreže pronađena mrtva

Mnoge kontroverze okružuju valutu Bitcoin (Reuters)

Singapurska policija istražuje “neprirodnu smrt” mlade Amerikanke koja je vodila kompaniju za razmjenu virtualne valute bitcoin.

Autumn Radtke, izvršna direktorica kompanije za razmjenu bitcoina First Meta, pronađena je mrtva u svom stanu.

Lokalna internetska stranica o tehnologiji izvijestila je da je Radtke izvršila samoubistvo, nakon čega je promijenila izvještaj i napisala da je umrla pod “nerazjašnjenim okolnostima”.

Mnoge kontroverze

Singapurska policija rekla je da su 26. februara primili poziv upomoć.

“Kada su stigli, pronašli su ženu dvadesetih godina kako nepomično leži”, piše u policijskom izvještaju. “Ljekari su na licu mjesta proglasili da je mrtva. Policija istražuje neprirodnu smrt”, navodi se u izvještaju.

Izvor koji je želio ostati anoniman za AFP potvrdio je da je Radtke američka građanka. Mediji su javili da je imala 28 godina.

“Ekipa First Mete šokirana je i tužna zbog tragičnog gubitka prijateljice i direktorice Autumn Radtke”, piše na stranici firme.

First Meta pruža usluge internetske kupovine, prodaje i razmjene virtualne valute za stvarni novac.

Radtke se preselila u Singapur 2012. godine, a njena smrt dogodila se u trenutku kada mnoge kontroverze okružuju virtuelnu valutu bitcoin.

Japanska firma za razmjenu bitcoina MtGox 28. februara podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota, a njihovi direktori rekli su da je firma pretrpjela gubitak od gotovo pola milijarde dolara.

U utorak je kanadski Flexcoin bio primoran na gašenje, rekavši da je neko napao njihove sisteme i ukrao bitcoin u vrijednosti gotovo 600.000 dolara.

Izvor: Agencije