Sefić želi redovan postupak ekstradicije

Sanjin Sefić je 11. oktobra prešao granicu Bosne i Hercegovine i Srbije (Arhiva)

Prilikom saslušanja kod sudije za prethodni postupak Sanjin Sefić nije prihvatio pojednostavljeni postupak ekstradicije, odnosno opredijelio se za redovan postupak ekstradicije, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Istakla je da ne može prejudicirati rokove i dužinu trajanja tog postupka.

“Trenutno sudija za prethodni postupak završava svoje pripremne radnje i dostaviće spise predmeta vanpretresnom veću ovog suda, koje odlučuje o ispunjenosti pretpostavke za izručenje. U zavisnosti od toga kakva bude odluka veća, postoji mogućnost izjavljivanja žalbe na tu odluku, a kada odluka veća postane pravnosnažna, tada konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde Republike Srbije”, pojasnila je Karapandžić.

Pomagači ostaju na slobodi

Istovremeno je Kantonalni sud u Sarajevu donio rješenje da četvero pomagača Sanjina Sefića ostaje na slobodi, jer Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo da postoji opravdan razlog za pritvor.

“Kantonalni sud u Sarajevu je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva KS-a za određivanje pritvora, jer Tužilaštvo nije dokazalo postojanje zakonskog uvjeta za određivanje pritvora, odnosno nije dokazalo opasnost od utjecaja na svjedoke”, potvrdili su za Fenu iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je zamolnicu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine za izručenje Sefića, koji se sumnjiči da je u Sarajevu 10. oktobra vozilom usmrtio dvije djevojke, nakon čega je pobjegao u Srbiju.

Sefić se sumnjiči da je u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Višestruki povratnik

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a, riječ je o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira.

Sefić je 11. oktobra u jutarnjim satima prešao granicu Bosne i Hercegovine i Srbije.

Lišen je slobode 12. oktobra u Novom Sadu.

Izvor: Agencije