Šefčovič za AJB: Neuspjeh ako balkanske države ne uđu EU

Holanđanin Frans Timmermans, koji će najvjerovatnije biti protivnik Šefčoviču, je dobro poznati kandidat i, također, potpredsjednik Evropske komisije (EPA)

Bez članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, proces proširenja se ne može smatrati uspjelim, kaže ekskluzivno za Al Jazeeru Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije i jedan od kandidata koji bi mogao naslijediti sadašnjeg predsjednika te evropske institucije Jeana-Claudea Junckera nakon narednih izbora za Evropski parlament.

Al Jazeera je kontaktirala neke od, dosad poznatih, potencijalnih kandidata za novog predsjednika Evropske komisije s pitanjem: “Kakva će biti vaša politika prema zapadnom Balkanu u slučaju da budete izabrani za predsjednika Evropske komisije?”

Šefčovič, koji je bio i komesar EU-a za obrazovanje, trening, kulturu i mlade, kaže da je proces proširenja jedna od najuspješnijih politika Evropske unije i da se on, ako se zemlje zapadnog Balkana ne pridruže Uniji, ne može smatrati uspjelim.

“Radi se o odgovornosti i kredibilitetu. Odgovornost zato što svaka zemlja koja ima šanse da se pridruži Evropskoj uniji mora ispuniti svoje obaveze i ispuniti domaću zadaću kroz potrebne reforme i doprinosu regionalnoj stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima“, ističe Šefčovič.

EU se ne smije umoriti od proširenja

Bez ovoga, kaže potpredsjednik Evropske komisije, članstvo u EU je nezamislivo.

“Kredibilnost zato što se EU ne smije, kada neka zemlja ispuni kriterije za pristup, u nekom smislu umoriti od proširenja. U mojoj trenutnoj biografiji, potpredsjednik koji je zadužen za Energetsku uniju, sarađivali smo u okviru Energetske zajednice blisko sa Zapadnim Balkanom kako bi pomogli tim zemljama da usklade svoje zakone sa onim EU-a“, kaže Šefčovič za Al Jazeeru.

Slovački diplomata je 17. septembra zvanično potvrdio svoju kandidaturu za vodećeg kandidata njegove socijaldemokratske grupe u kampanji za evropske izbore 2019. godine.

Taj potez je bio očekivan, jer je već u julu ove godine potvrdio da će se upustiti u utrku.

Prije nego što je preselio u Brisel, Šefčovič je služio u Zibabweu, Kanadi, a bio je i ambasador Slovačke u Izraelu.

Od 2004. do 2009. je bio stalni predstavnik Slovačke pri Evropskoj uniji.

Kao ozbiljni kandidati su se pominjali Margrethe Vestager, evropska komesarka za tržišno takmičenje, Michel Barnier, pregovarač EU-a za Brexit i Pierre Moscovici, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, ali je Al Jazeeri iz njihovih kabineta rečeno da se oni neće upuštati u utrku za šefa Evropske komisije.

Iz Barnierovog kabineta su samo proslijedili objavu na Twitteru u kojoj Barnier obznanjuje da neće biti kandidat.

Kazao je da njegova obaveza da svoju energiju iskoristi za Brexit i da se to ne podudara sa mjestom predsjednika Evropske komisije.

Weber i Stubb

Manfred Weber, šef desne Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu i saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel, prvi je u svojoj stranci najavio kandidaturu za predsjedništvo EK-a.

To je uradio krajem septembra.

Weber iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) spada u umjereni dio te konzervativne partije, članice vladajuće koalicije, i naklonjen je Evropskoj uniji.

Njegov protivnik za mjesto ‘spitzenkandidata’ (vodećeg kandidata) u EPP-u će, kako sada stvari stoje, biti Finac Alexander Stubb, koji je svoj program predstavio 17. oktobra.

Svoju političku viziju je nekadašnji premijer, šef diplomatije i ministar finansija Finske, a sada potpredsjednik Evropske investicione banke, predstavio u dokumentu nazvanom “Sljedeća generacije Evrope“.

On pripada liberalnom krilu svoje konzervativne stranke.

I Salvini mogući kandidat

Holanđanin Frans Timmermans, koji će najvjerovatnije biti protivnik Šefčoviču, je dobro poznati kandidat i, također, potpredsjednik Evropske komisije.

Italijanski desničar Matteo Salvini je za desno-populističku njemačku Alternativu za Njemačku (AfD) “odgovarajući glavni kandidat”, međutim, kako je ranije navedeno, on još uvijek razmišlja o toj ponudi.

Salvini svakodnevno vrijeđa EU i njene institucije, a Italiju s funkcije ministra unutrašnjih poslova vodi linijom konfrontacije.

Ako se odluči za kandidaturu, kampanja će mu prije svega poslužiti kao platforma za antievropsku propagandu.

Kao jedan od kandidata se spominjao i Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer i predsjednik Alijanse liberala i demokrata za evropsku grupu (ALDE) u Evropskom parlamentu, ali ALDE još nije odlučio da li će imati svog kandidata.

Izbori za Evropski parlament će se održati od 23. do 26. maja 2019. godine.

Pred izbore će svaka evropska stranka morati definirati svog ‘spitzenkandidata’ koji će, u zavisnosti od stranačke pobjedničke liste, preuzeti najodgovorniju i najvažniju poziciju u Evropskoj uniji.

Mišljenja o ulozi koju bi predsjednik Evropske komisije trebao igrati u međunarodnoj politici su još uvijek podijeljenja, pa tako, primjerice, predsjednik Francuske, Emmanuel Macron javno favorizira više aktivnijeg zvaničnika, dok su drugi, uključujući nekoliko istočnoevropskih država i Njemačku, oprezni u davanju Komisiji više političke snage.

Izvor: Al Jazeera