Oglasi

Šef Windowsa napustio Microsoft

Sinofsky je bio uspješan u vođenju nekoliko važnih Microsoftovih projekata, a viđen je i kao nasljednik Ballmera.
Sinofskog će zamijeniti Julie Larson-Green, koja je u Microsoftu od 1993. godine Reuters

Dvije sedmice nakon promocije Microsoftovog novog aduta, Windowsa 8, čovjek najodgovorniji za njegov razvoj, Steven Sinofsky, odlučio je napustiti tu kompaniju.

Kadrovske promjene opet "drmaju" softverskog giganta iz Redmonda. Sinofsky je već bio "viđen" kao nasljednik Stevea Ballmera, a kompaniju napušta poslije 23 godine.

Sinofsky je u oproštajnom mailu napisao da želi nove izazove i da je njegova strast da učestvuje u stvaranju nečeg novog, kao i prvog dana i da se želi fokusirati na slične projekte u budućnosti.

Mediji su nagađali da je "sigurno" riječ o sukobu sa drugim čelnim ljudima Microsofta (MS), a čule su se i glasine i da je problem u slabijoj prodaji Windows 8 i tableta Surface…

Odlazak vrhunskih menadžera

Za vrijeme mandata Ballmera na funkciji izvršnog direktora MS-a, iz kompanije je otišao niz vrhunskih menadžera.

Sinofsky je vodio tim zadužen za Office, programski paket koji kompaniji donosi najviše novca uz Windowse, a njegov je posao bio i da nekako uvjeri inženjere da ne pređu na Google, već da razviju vlastiti "search engine".

Sinofsky je preuzeo Windows odjel nakon predstavljanja Viste (do tada je bio u odjelu za Office), te uspješno vodio razvoj Windowsa 7 i 8, a učestvovao je i u razvoju također uspješnih usluga Outlook.com i Skydrive.

Na čelo tima za Windows došao je 2009. godine, a ključni posao mu je bila tranzicija na "osmicu", s posebnim ciljem da taj operativni sistem bude dostupan i za tablete.

Neslužbeno, kao razlog odlaska navodi se Sinofskyjevo neslaganje s ostatkom Microsoftovog vrhovnog menadžmenta, a mnogi već uspoređuju ovaj slučaj s nedavnim Appleovim otpuštanjem Scotta Forstalla zbog sličnih razloga.

Sinofskog će zamijeniti Julie Larson-Green, koja je u Microsoftu od 1993. godine i koja se također bavila Windowsom, a bit će zadužena za hardver i softver za "osmicu".

Analitičari ne očekuju značajne promjene u poslovanju kompanije.

Izvor: Agencije