Oglasi

Šef UN-a: Zastrašujući porast porodičnog nasilja

Mnoge žene i djevojčice najviše su ugrožene ondje gdje bi trebale biti najsigurnije - u svojoj kući, poručio je Antonio Guterres.
U nekim zemljama, udvostručio se broj žena koje zovu službe za podršku, tvrdi GuterresArhiva

Generalni skeretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je u videoporuci na "zastrašujući globalni porast" porodičnog nasilja u krizi korona virusa i pozvao vlade da ulože veće napore da spriječe nasilje nad ženama, javlja dpa. 

"Znamo da su izolacije i karantini nužne za suzbijanje bolesti COVID-19. No, one mogu biti zamka ženama s nasilnim partnerima", objavio je Guterres na Twitteru, prenijela je Hina.

"Mnoge žene i djevojčice najviše su ugrožene ondje gdje bi trebale biti najsigurnije. U vlastitim domovima", dodao je.

Zdravstveni radnici i policajci preopterećeni

U nekim zemljama udvostručio se broj žena koje zovu službe za podršku, zdravstveni radnici i policajci preopterećeni su i nema ih dovoljno, a lokalne grupe za podršku su "paralizirane" nedostatkom finansijskih sredstava, rekao je šef UN-a. 

Pozvao je vlade širom svijeta da osiguraju nastavak krivičnog progona nasilnika, uspostave krizne sisteme u apitekama i trgovinama i proglase skloništa osnovnom uslugom. 

Zemlje poput Njemačke upozorile su da ograničenja kretanja u borbi protiv širenja korona virusa prijete povećanju porodičnog nasilja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.