Oglasi

Šef UN-a se nada da će pandemija biti 'poziv na buđenje'

Antonio Guterres poziva na promišljanje o novom obliku saradnje među državama i silama te potrebi reforme i jedinstva.
Antonio Guterres je ocijenio da odnosi svjetskih sila nikada bili tako disfunkcionalni kao danasEPA - Ilustracija

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da "današnjem multilateralizmu nedostaju širina, ambicija i zubi" te je pozvao na promišljanje o novom obliku suradnje između država, prenosi Hina.

Govoreći uoči sutrašnje 75. obljetnice usvajanja Povelje Ujedinjenih naroda Guterres je rekao da svijet treba "efikasni multilateralizam koji može funkcionirati kao instrument globalnog upravljanja, gdje je to potrebno".

"Teško je imati smislenu transformaciju mehanizama globalnog upravljanja bez aktivnog sudjelovanja svjetskih sila i, bit ću iskren, njihovi odnosi nisu nikada bili tako disfunkcionalni kao danas", kazao je Guterres na novinskoj konferenciji, apostrofiravši posebice američko-ruske i američko-kineske odnose u tom kontekstu.

Čelnik UN-a ukazao je na nedavne "poteškoće", odnosno podjele s kojima se suočava Vijeće sigurnosti.

Podjele u Vijeću sigurnosti

Odgovor Vijeća sigurnosti UN-a na pandemiju paralizirao je sukob Washingtona i Pekinga.

Guterres je kazao kako se nada da će se sastanak na vrhu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a - održati prije rujna.

Također je poručio kako se nada da će pandemija biti "poziv za buđenje" državama da shvate potrebu za jedinstvom i reformom.

Povelja Ujedinjenih naroda potpisana je 26. lipnja 1945. godine u San Franciscu, a stupila je na snagu u listopadu iste godine, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.