Šef Trumpove kampanje podnio ostavku

Tokom predizborne kampanje Trump je govorio da je Manafort 'pravi profesionalac' (Reuters)

Paul Manafort, šef kampanje republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, podnio je ostavku na tu funkciju.

Trump je u saopštenju rekao da je Manafort “pravi profesionalac” i pohvalio njegov rad.

“Manafort je u središtu kontroverze, jer je dugo bio savjetnik prognanog ukrajinskog predsjednika, proruske orijentacije, Viktora Janukoviča. Trump je prije dva dana doveo dvoje ljudi koji će dalje voditi njegovu kampanju, ali ostavio je i Manaforta, koji je jutros podnio ostavku”, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Ukrajinski sektor za borbu protiv korupcije objavio je ranije danas podatke do sada tajnih računovodstvenih dokumenata, iz kojih se vide uplate iz proruske političke partije namijenjene finansiranju kampanje Donalda Trumpa.

Promjena štaba

Trump je ove sedmice drugi put u kampanji izmijenio članove izbornog štaba i angažirao stručnjake koji bi mu, tri mjeseca do izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, trebali pomoći da istrči završnicu ne zaostajući za demokratskom protukandidatkinjom Hillary Clinton.

Stephen Bannon, direktor konzervativnog portala Breitbart News, novi je predsjednik Trumpovog izbornog štaba, a za izvršnu direktoricu imenovana je savjetnica republikanaca i stručnjakinja za ankete Kellyanne Conway.

Politički analitičari, međutim, ističu da savjetnici dosad nisu uspjeli obuzdati Trumpove zapaljive komentare.

Angažiranje stručnjaka poput Bannona, kojega nazivaju borcem i “najopasnijim političkim operativcem u Sjedinjenim Državama”, odraz je Trumpove želje da opet, po svaku cijenu, bude u središtu medijske pažnje kao što je bio tokom predizbora obilježenih burnim skupovima i zapaljivim govorima, kažu analitičari.

Agencija AFP piše da rekonstrukcija izbornog štaba pokazuje da populistički milijarder nema strategiju kojom može proširiti svoje biračko tijelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije