Šef Pentagona: SAD se neće jednostrano povući iz Afganistana

Shanahan je rekao da će se Washington konsultirati s NATO-om kako bi osigurao koordinaciju (EPA)

Sjedinjene Američke Države neće samoinicijativno reducirati svoje vojno prisustvo u Afganistanu, izjavio je u četvrtak vodeći zvaničnik Pentagona, obećavajući da će svaki potez biti u potpunosti koordiniran s američkim saveznicima.

“Neće biti samoinicijativnog smanjenja broja vojnika. To je jedna od poruka: to će biti koordinirano. Mi smo zajedno”, izjavio je američki ministar odbrane Pat Shanahan novinarima nakon prvog sastanka s kolegama iz ostalih zemalja članica NATO-a.   

Nezadovoljan najdužim američkim ratom, predsjednik Donald Trump izjavio je da želi napustiti Afganistan, povećavajući sumnje u NATO-ovu operaciju obuke afganistanskih vojnika u ratom zahvaćenoj zemlji. U Afganistanu je približno 14.000 američkih vojnika, dok nešto više od polovine njih s NATO-om i ostalim zemljama učestvuje u protivterorističkim i borbenim operacijama.

Podrška afganistanskim snagama

Shanahan je jasno stavio do znanja da će se Washington, ako dođe do rezova u broju američkih vojnika, ili zahvaljujući pregovorima s talibanima ili zbog drugih okolnosti, konsultirati s NATO-om kako bi osigurao koordinaciju.

“Razgovarali smo o tome kako da udvostručimo našu podršku afganistanskim nacionalnim odbrambenim i sigurnosnim snagama kako bismo izvršili čak i jači pritisak na talibane”, izjavio je Shanahan.

Ako američki vojnici samoinicijativno napuste operaciju NATO-a u Afganistanu, saveznici poput Njemačke neće biti u stanju obavljati svoje zadatke jer se oslanjaju na američku zračnu podršku, tvrdi novi šef Pentagona, prenoi Associated Press. 

Izvor: Agencije