Šef Pentagona: Mogući pregovori s Iranom

Mark Esper
Esper kaže da bi SAD volio vidjeti deeskalaciju situacije (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da izgleda da bi Iran mogao pristati na pregovore nakon što američki predsjednik Donald Trump nije isključio mogućnost sastanka s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Nekako se čini da se Iran polako kreće prema mogućnosti pregovora i nadajmo se da će se to i dogoditi”, rekao je Esper u govoru na londonskom Kraljevskom institutu združenih službi, najstarijem nezavisnom trustu mozgova, koji se bavi istraživanjima u području međunarodne odbrane i sigurnosti.

Trump se prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, po kojem je Teheran pristao obustaviti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

SAD odbio ublažiti sankcije

Washington je otad obnovio i postrožio sankcije Teheranu, smanjivši iranski izvoz nafte za više od 80%.

Rouhani je u srijedu rekao da će Iran učiniti još jedan korak zabranjen nuklearnim sporazumom i početi razvijati centrifuge za brže obogaćivanje uranija, ali je i evropskim silama dao još dva mjeseca da pokušaju spasiti sporazum.

SAD je odbio ublažiti ekonomske sankcije Iranu, nametnuo nove protiv krijumčarenja iranske nafte i odbio, ali ne i sasvim isključio francuski plan da se Teheranu osigura kreditna linija u vrijednosti 15 milijardi dolara.

To sugerira da su Iran, SAD i velike evropske sile možda još spremni dati šansu diplomatiji ne bi li riješili spor o iranskom nuklearnom programu iako se uglavnom čvrsto drže svojih pozicija.

‘Može se riješiti za 24 sata’

Trump je u srijedu ostavio otvorenom mogućnost sastanka s Rouhanijem na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Na pitanje je li takav sastanak moguć novinarima u Bijeloj kući rekao je da je sve moguće.

“Naravno, sve je moguće. Oni bi željeli riješiti svoj problem”, rekao je Trump, govoreći o inflaciji u Iranu.

“Mogli bismo to riješiti za 24 sata”, dodao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije