Šef palestinske diplomatije: Izraelski plan o aneksiji je objava rata

Zapadna obala, Eksplozija, Vojska
Riyad al-Maliki kaže da je SAD izabrao svoju stranu i sada sve čini što je u interesu Izraela (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki izjavio je da je plan Vlade Izraela o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale svojevrsna objava rata protiv palestinskih interesa.

Posredstvom videokonferencije obratio se Uniji akreditiranih novinara u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi (ACANU) i tom prilikom je kazao da su SAD i Izrael objavili rat protiv palestinskog naroda, i to odlukama o proglasu Jeruzalema glavnim gradom Izraela i planom aneksije Jordanske doline i ilegalno izgrađenih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Ne samo da krše Sporazum iz Osla, oni tako ubijaju i rješenje na bazi uspostave dvije države. Ubijaju mogućnost uspostave neovisne palestinske države. U konačnici ubijaju svaku strast kod Palestinaca. To je tako postao pravi proglas rata”, rekao je Maliki.

Ističući kako SAD više ne može biti jedini moderator bliskoistočnih mirovnih procesa, kazao je da je SAD izabrao svoju stranu i sada sve čini što je u interesu Izraela, prenosi Anadolija.

‘Ne vjerujemo im više’

“Ne vjerujemo im više. U konačnici, SAD više nije pošten moderator. Više to ne može biti”, rekao je Maliki.

Naglasivši da je palestinska strana prihvatila sve prijedloge i odluke institucija Ujedinjenih naroda, kazao je da je izraelska strana ta koja je pogazila sve te prijedloge i kršila međunarodno pravo.

“Novoformirana izraelska Vlada je mandat počela objavom odluke da je aneksija palestinske zemlje na Zapadnoj obali jedan od njezinih prioriteta. To je proglas rata protiv palestinskih interesa. Okupatorski režim se krije iza takozvanog mirovnog plana kojeg je objavio SAD, a kojeg smo mi u potpunosti odbacili”, poručio je Maliki.

Šef palestinske diplomacije dalje je kazao da se izraelski premijer suočava s velikim korupcijskim aferama i da na uštrb palestinskog naroda želi da planom aneksije spasi svoju političku karijeru.

Na upit novinara iz Rusije da li bi palestinska strana prisustvovala novim kvadrilateralnim pregovorima koje najavljuje ruski predsjednik Vladimir Putin, Maliki je rekao da Palestinci vjeruju Putinu.

Podizanje pune pripravnosti

“Ukoliko on smatra da bi takvi pregovori donijeli rezultate, mi bismo se vratili za pregovarački stol. Zašto ne bismo treći put išli u Moskvu ako predsjednik Putin vjeruje da tako možemo zaustaviti plan izraelske aneksije. Nadam se da će se takav sastanak dogoditi”, kazao je Maliki.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s čelnikom oporbe Bennyjem Ganzom formirao zajedničku Vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. srpnja ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna židovska naselja.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz naredio je podizanje pune vojne pripravnosti u toj zemlji zbog Vladinog plana aneksije većih dijelova okupirane palestinske Zapadne obale.

Ministarstvo obrane Izraela priopćilo je u ponedjeljak da je Gantz naredio načelniku Glavnog stožera vojske Avivu Kochaviju da vojska bude u punoj pripravnosti za slučaj mogućih nemira u regiji nakon što Vlada pokrene proces “diplomatskih aktivnosti” na palestinskoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije