Šef palestinske diplomatije dolazi u BiH

Riyad Maliki je precizirao da će rezoluciju podržati Rusija, Kina, Indija, Južna Afrika, Brazil, Liban, Nigerija i Gabon (EPA)

Bosna i Hercegovina, Kolumbija i Portugal su tri zemlje trenutno članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) koje moraju donijeti odluku o palestinskoj državnosti.

Šef palestinske diplomatije Riyad al-Maliki najavio je da će uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas će otputovati u Kolumbiju i Portugal.

Ove posjete su u sklopu napora da osiguraju devet neophodnih glasova u Vijeću sigurnosti UN-a za rezoluciju o priznanju palestinske države kao punopravne članice UN-a.

Maliki je najavio da će Abbas posjetiti i Honduras i Dominikansku Republiku u okviru turneje po latinoameričkim zemljama, a 6. oktobra će se u Strazburu obratiti Evropskom parlamentu (EP).

Maliki je rekao da je osam članica Vijeća sigurnosti UN-a pristalo glasati u korist njihovog zahtjeva za punim članstvom u Svjetskoj organizaciji.

U slučaju da devet glasova bude za, rezolucija će biti usvojena, ali pod uslovom da niko od pet stalnih članica ne iskoristi pravo veta.

Iako su SAD unaprijed saopćile da će staviti veto na palestinsku rezoluciju, također su napomenule kako bi više voljele da ne budu primorane da to učine.

Prikupljanje glasova

Palestinci u međuvremenu rigorozno prikupljaju glasove, a Maliki je kazao kako je Nigerija ovih dana odlučila stati na stranu Palestinaca, iako je izraelski ministar odbrane Ehud Barak mislio da je on uvjerio tu zemlju u suprotno.

Maliki je precizirao da će rezoluciju podržati Rusija, Kina, Indija, Južna Afrika, Brazil, Liban, Nigerija i Gabon.

EP je u četvrtak usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da palestinski narod ima “legitimno pravo da stvori nezavisnu državu”.

Dokument su jednoglasno usvojile članice Evropske zajednice, naglasivši da Evropska unija (EU), uz međunarodnu zajednicu, mora ponovo potvrditi svoju jaku posvećenost sigurnosti Izraela.

Takva odluka je donesena nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odlučilo da palestinski zahtjev za ulazak u UN preda odboru koji će ga razmotriti i proučiti u narednim sedmicama.

Izvor: Agencije