Šef OSCE-a: U BiH djecu koriste za političke ciljeve

Politički lideri imaju odgovornost da stvore povoljnu političku klimu i rade na zadovoljenju stvarnih potreba građana ove zemlje, kazao je Berton (Fena)

Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, Bruce G. Berton izjavio je da se “nažalost, djeca u BiH često koriste kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva”.

Berton je u razgovoru za Fenu, povodom općih izbora koji će ove godine u oktobru biti održani u BiH, pozvao bosanskohercegovačke političare da se udalje od retorike podjela i uskih političkih interesa, navodeći da je vrijeme da BiH ostvari značajan napredak.

“Politički lideri imaju odgovornost da stvore povoljnu političku klimu i rade na zadovoljenju stvarnih potreba građana ove zemlje”, kazao je Berton.

Rekao je da je svaki događaj koji Misija OSCE-a u BiH organizira, bez obzira da li se radi o školama, zakonodavnim institucijama, medijima ili pravosuđu, od lokalnog do najvišeg nivoa vlasti, doprinosi, na određeni način, poboljšanju kvaliteta života u BiH, što je po Bertonu i njihov primarni cilj.

Djeca ostaju zanemarena

Berton je naveo neke od takvih aktivnosti, kao što je podrška koju je Misija OSCE-a pružila inicijativi srednjoškolaca iz Jajca, sa ciljem sprječavanja daljnjih podjela u obrazovanju, a koja je dovela do odustajanja od stvaranja novog primjera “dvije škole pod jednim krovom”.

“Napredak u oblasti obrazovanja je moguć i prijeko potreban. Nažalost, djeca u BiH često se koriste kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega problemi u školama ostaju zanemareni”, kazao je.

Osvrnuo se i na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, što je još jedno od pitanja na kojima je Misija OSCE-a angažirana, konstatujući da je napredak u iznalaženju zakonskog rješenja za izmjenu Izbornog zakona i ispunjenju obaveza proisteklih iz presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, izostao.

“Za bilo kakav napredak, bilo da se radi o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, uvođenju prijeko potrebnih promjena u sistem obrazovanja ili nečem drugom, ključna je politička volja”, kazao je Berton.

Izvor: Agencije