Oglasi

Šef OSCE-a: Rizik od vojne eskalacije u Europi

Thomas Greminger upozorava da sve češći incidenti i manevri u blizini granica stvaraju situacije koje mogu biti opasne.
NATO, Vojnici, VojskaGreminger traži smanjenje donje granice za vojne vežbe, koje moraju biti najavljivane i dozvoljene posjeteEPA

Glavni tajnik OSCE-a Thomas Greminger upozorio je, povodom sve učestalijih incidenata i manevara u blizini granica, na rizik vojne eskalacije u Europi.

"Postoje situacije koje bi mogle biti opasne", ukazao je Greminger u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kako prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, neophodne su mjere za postizanje povjerenja, više transparentnosti i srednjoročno efiktivniju kontrolu naoružanja.

"Imamo sve više manevara i stacioniranje trupa u blizini granice", naveo je Greminger, aludirajući na Rusiju i članice NATO-a.

'Apsolutni deficit povjerenja'

Istaknuo je da tu postoji rizik od eskalacije, kao i rizik "za nerazumijevanje".

Konstatirao je da trenutačno vlada "apsolutni deficit povjerenja" među važnim akterima na prostoru OSCE-a.

Bečki dokument, kojim su se zemlje članice OSCE-a dogovorile u vezi mjera za uspostavljanje povjerenja, kako ističe Greminger, mora biti pod hitno prilagođen današnjoj realnosti.

Podsjetio je da je taj dokument iz doba 'Hladnog rata' i da je usmjeren na velike ratove, a danas već pojačani bataljun na pogrešnom mjestu može predstavljati sigurnosni rizik.

S tim u vezi, švicarski diplomat zahtijeva smanjenje donje granice za vojne vežbe, koje moraju biti najavljivane i na kojima moraju biti dozvoljene posjete.

Od Vijeća ministara OSCE-a, koje se idućeg tjedna održava u Beču, Greminger očekuje političke impulse za primjenu sporazuma iz Minska u vezi s krizom u Ukrajini.

Zastoj zbog pat-pozicije u Njemačkoj

"Očekujem barem jasnu podršku aktivnostima OSCE-a u Ukrajini. To je važno za naš rad", ukazao je on.

Greminger je istaknuo kako nije baš ohrabrujuće vojno stanje u istočnoj Ukrajini, gdje je prošlog tjedna došlo do porasta incidenata.

"Situacija može uvijek eskalirati. S time u vezi smo vrlo zabrinuti", rekao je on.

Greminger kaže da je do zastoja došlo i zbog političke pat-pozicije u Njemačkoj i primjećuje da je prisutan dojam da se čeka da Normandijska grupa bude u mogućnosti da djeluje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.