Šef NSA: SAD treba agresivnije odgovoriti ruskoj prijetnji

Šef Nacionalne sigurnosne agencije govorio je pred senatskim Komitetom za oružane snage (EPA)

Odgovor SAD-a na rusko miješanje i dezinformacije nije bio dovoljno jak da bi spriječio aktivnosti Moskve, rekao je visoki američki zvaničnik Mike Rogers.

Prema navodima obavještajnih služba SAD-a, ruski hakeri utjecali su na američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ranijem odgovoru na ove optužbe da je možda riječ o hakerima u SAD-u koji su vješto i profesionalno prebacili odgovornost za američke izbore na Rusiju.

Rogers, koji je šef Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), rekao je danas da je preduzeo korake da odgovori na prijetnju, ali da mu ni američki predsjednik Donald Trump ni ministar odbrane James Mattis nisu odobrili dodatne nadležnosti za suprotstavljanje ruskim naporima za postizanje razdora u SAD-u.

‘Bez konkretnih smjernica’

“Nikad nisam dobio nikakve konkretne smjernice za preduzimanje dodatnih koraka van moje nadležnosti”, rekao je Rogers pred senatskim Komitetom za oružane snage, prenosi agencija Beta.

Dodao je da nije dobio nikakve dodatne nadležnosti.

Rogers je također izrazio uvjerenje da je potreban agresivniji odgovor, ali da on ne određuje politiku i da ne želi govoriti predsjedniku šta treba raditi.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nije željela komentarisati na koju je nadležnost Rogers mislio, ali je rekla da predsjednik SAD-a traži načine na koje je moguće spriječiti rusko miješanje.

“Mogu vam reći da preduzimamo brojne korake u cilju sprečavanja toga i razmatramo različite druge načine na koje ćemo nastaviti to provoditi sljedećih sedmica i mjeseci”, rekla je Sanders.

Izvor: Agencije