Šef NATO-a pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama

Rusija je razvila i rasporedila nove rakete srednjeg dometa, koje se teško detektiraju i mobilne su, kaže čelnik NATO-a (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje sporazum o raketama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, navodeći da su ruske rakete nuklearno sposobne i da mogu stići do evropskih gradova.

On je rekao u Bukureštu, gdje prisustvuje neformalnom sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije, da Rusija krši taj sporazum i da je “razvila i rasporedila nove rakete srednjeg dometa”, koje se “teško detektiraju i mobilne su”, prenosi Beta.

Prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF iz 1987. godine između Sjedinjenih Američkih Država i bivšeg Sovjetskog saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Napuštanje INF-a

Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

Sjedinjene Američke Države su navele da će početi šestomjesečni proces napuštanja sporazuma INF od 2. februara, zbog, po njihovoj ocjeni, ruskog kršenja tog sporazuma.

Visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini rekla je da je Evropa imala ogromnu korist od INF sporazuma iako ni jedna država EU-a nije u njemu.

“Mi se nastavljamo nadati da postoji način da se održi taj sporazum i u potpunosti primijeni. I te dvije stvari trebaju ići zajedno”, kazala je Mogherini prije početka neformalnog sastanaka ministara odbrane EU-a u Bukureštu.

Ona je rekla da će EU nastaviti o tome razgovarati s generalnim sekretarom Stoltenbergom.

Izvor: Agencije