Šef MI6 upozorio Rusiju da ne potcjenjuje odlučnost Britanije

Alex Younger, Velika Britanija, MI6
Alex Younger, čiji je nadimak 'C', rekao je i da će britanske obavještajne službe i dalje surađivati s evropskim kolegama nakon Brexita (Reuters)

Šef britanske vanjske obavještajne službe MI6 Alex Younger u rijetkom je obraćanju javnosti upozorio Rusiju u ponedjeljak da ne podcjenjuje odlučnost Velike Britanije da upozori na zlonamjerna ponašanja određenih država.

U govoru na škotskom sveučilištu St. Andrews, na kojem je studirao, zatražio je od Rusije i svake druge države koja bi namjeravala izmijeniti britanski način života “da ne podcjenjuju našu odlučnost i naša sredstva, kao i sredstva naših saveznika”, prenosi Hina.

Izvatke iz njegova govora objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

‘Učvršćivanje sigurnosnih veza u Evropi’

Alex Younger, čiji je nadimak “C”, podsjetio je na reakciju Londona i saveznika nakon što je u ožujku u Salisburyju otrovan bivši ruski dvostruki agent i njegova kćer, za što oni odgovornom smatraju Rusiju.

“Taj flagrantni neprijateljski čin” izazvao je veliku diplomatsku krizu i doveo do vala protjerivanja diplomata i novih gospodarskih sankcija Rusiji. 

Šef MI6 također je govorio o izlasku Velike Britanije iz EU-a, predviđenom za 29. ožujka, i rekao da će britanske obavještajne službe i dalje surađivati s europskim kolegama.

“Kao obavještajna služba, uvijek ćemo raditi s našim sestrinskim agencijama na učvršćivanju naših potrebnih sigurnosnih veza u Europi”, rekao je.

To je bio tek drugi govor Alexa Youngera nakon što je stupio na čelnu poziciju MI6 2014. godine.

Velika Britanija okrivljuje Rusiju za trovanje u Salisburyju i nekoliko kibernetičkih napada.

Trovanja i kibernetički napadi

U ožujku su bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija preživjeli trovanje nervnim otrovom novičokom.

Dawn Sturgess (44) bila je kasnije izložena istom nervnom otrovu i podlegla je u bolnici.

Britanska vlada optužila je u listopadu rusku obavještajnu službu GRU da je bila u pozadini kibernetičkih napada na mete među kojima su američka Demokratska stranka i male televizijske mreže u Velikoj Britaniji.

Rusija niječe svaku upletenost u slučaj Skripaljeva trovanja, a optužbe za kibernetičke napade opisala je kao “bogatu maštu”.

Izvor: Agencije