Šef hrvatskih obavještajaca potvrdio razgovore sa selefijama u BiH

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske potvrdio je da su hrvatski obavještajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali tvrdi da ih nisu vrbovali radi podmetanja oružja u Bosnu i Hercegovinu, kako navodi ministar sigurnosti te države Dragan Mektić.

S druge strane, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine prvi je put informirala Vijeće ministara te zemlje o cijelom slučaju.

Vijeće ministara na sastanku Obavještajno-izvršnog odbora razgovaralo je s ravnateljem OSA-e Osmanom Mehmedagićem o navodnom vrbovanju bh. državljana.

Prvi su put, kažu, informirani o tom slučaju.

“Mi smo danas zaprimili informaciju o pojavama, ne nikako o imenima. OSA radi u skladu sa zakonom, sa svojim nadležnostima. Najvažniji cilj obavještajne agencije i nas u Vijeću ministara je da zaštitimo potpuni integritet države Bosne i Hercegovine u svakom smislu”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Vijeće ministara ne miješa se u rad OSA-e

Dodaje da je riječ o operativnim podacima o kojima ne može govoriti u javnosti i da se Vijeće ministara ne može miješati u rad OSA-e.

Kompletnu informaciju o navodnom vrbovanju bh. državljana od hrvatskih obavještajaca za Vijeće ministara pripremilo je i Ministarstvo sigurnosti.

Riječ je o podacima o kojima bi sljedećih dana trebali raspravljati i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izvještava reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

S druge strane, ravnatelj hrvatske SOA-e ponavlja da nisu vrbovali bh. građane radi podmetanja oružja, ali priznaje da su hrvatski obavještajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon trosatne sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na kojoj su razmatrana i prihvaćena izvješća sigurnosnih službi za 2018., ravnatelj SOA-e Daniel Markić izjavio je novinarima kako vjeruje da će s vodstvom OSA-e razjasniti optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije u Bosni i Hercegovini.

Markić je više puta demantirao tu priču, koja je krenula nakon tvrdnji ministra Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o “tisućama pripadnika radikalnih skupina u Bosni i Hercegovini”.

‘Šokantno što se događa u BiH’

“Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno, ono što se događa u Bosni i Hercegovini. Vvjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se desilo. Do sada smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u Bosni i Hercegovini ima samo jednog sugovornika, a to je OSA; meni, kao ravnatelju SOA-e, sugovornik je ravnatelj OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti”, izjavio je Markić novinarima, kako prenosi Hina.

Kaže kako je na dan kad je u javnost izašla afera s navodnim vrbovanjem selefija cijeli dan proveo s ravnateljem OSA-e, na skupu kojem je tema bila borba protiv terorizma.

“Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju”, kazao je Markić.

Odbacio je optužbe da je hrvatska služba vrbovala i naoružavala radikalne skupine.

“Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti Europske unije i NATO-a”, rekao je.

Markić ne sarađuje s Mektićem

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u Bosni i Hercegovini. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome”, rekao je.

Na pitanje kakav je odgovor OSA-e dobio odgovorio je: “Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli i spreman sam to i deklasificirati ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u Bosni i Hercegovini.”

Negirao je optužbe da je SOA od više osoba tražila suradnju ili da im je, ako odbiju, prijetila izgonom iz Hrvatske.

Markić se neće sastati s Mektićem, koji je u Zagrebu zbog zdravstvenih problema.

“Nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav u Bosni i Hercegovinii. Drago mi je za g. Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti”, poručio je.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić ustvrdio je da su članovi Odbora čelnicima službi postavljali vrlo konkretna pitanja, na koja su dobili konkretne odgovore, te da su zadovoljni dobivenim informacijama.

Kad je riječ o obavještajnom problemu s Bosnom i Hercegovinom, Ostojić je kazao da će pitati OSA-u što oni misle.

Ostojić: To je opasno, to je hibridni rat

“Markić je bio vrlo precizan i rekao je da još nije dobio odgovor od partnerske službe, prema tome, ne mogu komentirati nešto što trenutno ne postoji. Što se tiče odgovora koje smo dobili, sve je točno rečeno. Onaj tko ne da argumente ima ozbiljan problem”, istaknuo je.

Hrvatska je daleko ispred Bosne i Hercegovine po tome, kazao je, u Hrvatskoj se ne može dogoditi da netko bez argumenata optuži zemlju članicu EU-a da naoružava teroriste, i to zemlju koja je zainteresirana da bude sudionik protuterorističke koalicije.

Tu je očito riječ o potrebama dnevnopolitičke situacije u Bosni i Hercegovini, a prelomilo se preko Hrvatske, ocijenio je Ostojić.

“Ja sam rekao: ‘Korištenje poluistina, poluinformacija ili čak istinitih informacija, koje konstruirate i napravite nešto što se onda napravi kao skandal, vrlo je opasno. To se zove hibridni rat”, rekao je Ostojić.

Izvor: Al Jazeera i agencije