Šef Granične policije BiH: S Hrvatskom nije bilo incidenata u vezi s migrantima

Migranti, BiH
Ostatak države pravi se da ne zna za veliki problem sa kojim zapadni obod BiH živi dramatično već pune tri godine (Anadolija)

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine nisu zabilježili nijedan incident s vlastima Republike Hrvatske vezano uz vraćanja migranata, rekao je u petak ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić demantirajući izjavu ministra sigurnosti te države Dragana Mektića da Hrvatska narušava teritorijalni suverenitet susjedne zemlje.

“Mi uopće nismo do sada utvrdili nijedan incident s Republikom Hrvatskom. Sve drugo su izmišljotine s pokušajem nepotrebnog podizanja tenzija”, rekao je Galić, kako prenosi Hina.

Pojasnio je kako je isključivo Granična policija Bosne i Hercegovine nadležna za utvrđivanje graničnih incidenata.

Mektić je ponovno u srijedu optužio hrvatsku policiju da ilegalno ulazi na teritorij Bosne i Hercegovine vraćajući ilegalne migrante te zaprijetio kako će to biti spriječeno po svaku cijenu, čak i ako to znači otvoreni sukob.

Njegova stajališta relativizirao je i njegov zamjenik Mijo Krešić, kazavši da su ona “privatne naravi”.

Galić: Identično se ponašamo prema migrantima iz Srbije

Ravnatelj Galić pojasnio je kako bosanskohercegovački dužnosnici izjave o narušavanju teritorijalnog suvereniteta Bosne i Hercegovine temelje na tvrdnjama ilegalnih migranata koji lažu i skrivaju vlasiti identitet, a ne Granične policije Bosne i Hercegovine.

Također je rekao kako se identično prema migrantima koji stižu iz Srbije ponaša Granična policija Bosne i Hercegovine, koja ih vraća.

Prema Galićevim riječima, u ovoj godini vraćeno je 9.000 migranata iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, a prošle godine bilo ih je približno 16.000.

Kazao je da Granična policija Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti odgovoriti izazovima migrantske krize jer državne vlasti ne žele promijeniti zakone kako bi se uvele respresivnije mjere, kao što su to učinile sve zemlje u regiji.

Upozorio je i kako Graničnoj policiji nedostaje veliki broj službenika.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je u petak nakon susreta s hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom u Beču da je Austrija zahvalna Hrvatskoj na zaštiti vanjskih granica Europske unije. 

Radman: Naša sigurnosna i migracijska politika hvaljena

“Naša sigurnosna i migracijska politika izuzetno je hvaljena, mi štitimo nacionalne i granice Europske unije”, rekao je Grlić Radman i dodao kako Europska unija može računati na Hrvatsku kad je riječ o tome. 

Hrvatski ministar odgovorio je time na pitanje austrijskih medija o kritikama hrvatskoj policiji zbog postupanja prema izbjeglicama na granici s Bosnom i Hercegovinom. 

“Teme migracija neće nestati”, istaknuo je austrijski šef diplomacije, podsjetivši na nedavne izjave predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da će otvoriti put prema Europi za veliki broj izbjeglica koji borave u toj državi. 

“Vrlo smo zahvalni Hrvatskoj na zaštiti granica i suradnji koja je jako dobra od 2016.”, kazao je Schallenberg, ministar vanjskih poslova u prijelaznoj austrijskoj tehnokratskoj vladi, samo dan nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec kazao kako bi Hrvatska trebala bolje štititi tu granicu. 

U isto vrijeme Austrija na svojoj granici sa Slovenijom provodi kontrole iako su obje države članice Šengenskog prostora.

Izvor: Agencije