Šef evropske diplomatije u prvoj zvaničnoj posjeti Kosovu i Srbiji

Borrell je poručio da je Zapadni Balkan prioritet tokom njegovog mandata na mjestu šefa diplomatije EU-a (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell u prvu zvaničnu posjetu Srbiji stiže 31. januara, a tokom dvodnevnog boravka sastat će se s predsjednikom Aleksandrom Vučićem te predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva, najavljeno je u Evropskoj službi za vanjske poslove.

U Briselu je zvanično najavljeno da će Borrell u Beogradu, u koji stiže nakon posjete Kosovu u četvrtak, boraviti do 1. februara, prenosi Tanjug.

Borrell pred dolazak kaže da njegova prva zvanična posjeta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU-a perspektivi regije, njenoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu.

Zapadni Balkan prioritet

Dodaje da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mjestu šefa diplomatije EU-a.

“Uzimajući u obzir moju ličnu riješenost da se napreduje u dijalogu pod pokroviteljstvom EU-a, želio sam prvo posjetiti Kosovo i Srbiju. Mnogo je važnog posla pred nama, uključujući i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, poručio je Borrell.

Visoki predstavnik EU-a napominje da se tokom posjete želi upoznati sa Srbijom i Kosovom i njihovim građanima.

Tokom boravka na Kosovu Borrell bi trebao razgovarati s predsjednikom Hashimom Thacijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima, a planirana je i posjeta Prizrenu.

Izvor: Agencije