Oglasi

Šef evropske diplomatije u prvoj zvaničnoj posjeti Kosovu i Srbiji

Uoči dolaska u regiju Josep Borrell kaže da njegova prva zvanična posjeta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost Evropske unije perspektivi regije.
Borrell je poručio da je Zapadni Balkan prioritet tokom njegovog mandata na mjestu šefa diplomatije EU-aEPA

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell u prvu zvaničnu posjetu Srbiji stiže 31. januara, a tokom dvodnevnog boravka sastat će se s predsjednikom Aleksandrom Vučićem te predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva, najavljeno je u Evropskoj službi za vanjske poslove.

U Briselu je zvanično najavljeno da će Borrell u Beogradu, u koji stiže nakon posjete Kosovu u četvrtak, boraviti do 1. februara, prenosi Tanjug.

Borrell pred dolazak kaže da njegova prva zvanična posjeta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU-a perspektivi regije, njenoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu.

Zapadni Balkan prioritet

Dodaje da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mjestu šefa diplomatije EU-a.

"Uzimajući u obzir moju ličnu riješenost da se napreduje u dijalogu pod pokroviteljstvom EU-a, želio sam prvo posjetiti Kosovo i Srbiju. Mnogo je važnog posla pred nama, uključujući i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova", poručio je Borrell.

Visoki predstavnik EU-a napominje da se tokom posjete želi upoznati sa Srbijom i Kosovom i njihovim građanima.

Tokom boravka na Kosovu Borrell bi trebao razgovarati s predsjednikom Hashimom Thacijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima, a planirana je i posjeta Prizrenu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.