Šef egipatske obavještajne službe se u Libiji sastao s Haftarom

Početkom aprila Haftar je snagama sa istoka Libije naredio da pokrenu napade s ciljem zauzimanja glavnog libijskog grada Tripolija (Reuters)

Šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel u Libiji se sastao s Khalifom Haftarom, komandantom snaga sa istoka te zemlje koje u Tripoliju vode sukobe protiv snaga lojalnih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije. 

Egipatska novinska agencija MENA javlja da se Kamel vratio u Egipat, a da ga je tokom posjete o situaciji u Libiji informirao komandant Haftar, prenijela je Anadolija.

Zvanični Kairo nije otkrio detalje o Kamelovoj posjeti Libiji. 

Početkom aprila Haftar je snagama sa istoka Libije naredio da pokrenu napade s ciljem zauzimanja glavnog libijskog grada Tripolija, čemu su se suprotstavile snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva. 

Podrška Egipta ‘borbi protiv terorizma’

Sukobi se i dalje vode na periferiji grada, a Haftar je od tada u dva navrata posjećivao Egipat čija vlada ga otvoreno podržava u „borbi protiv terorizma“. 

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi. 

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije. 

Izvor: Agencije