Šef diplomatije Emirata: Nastavlja se kriza s Katarom

'Kriza se nastavlja', rekao je Gargash, dodajući da svaka kriza ima i završetak (EPA)

U prvoj službenoj izjavi Ujedinjenih Arapskih Emirata o zaljevskoj krizi nakon samita Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC) u Rijadu ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash rekao je da se kriza s Katarom nastavlja.

Gargash je na Twitteru objavio da se ta kriza, prema njegovom mišljenju, nastavlja iako je uvjeren u to da svaka kriza ima završetak te da iskrena i održiva rješenja, kako ih je nazvao, idu u korist regije.

Osnova za rješavanje problema, prema njegovim riječima, jest u saniranju korijena krize između Katara i četiri države.

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdurrahman Al Thani, ranije je saopćio da su sa Saudijskom Arabijom vođeni razgovori o zaljevskoj krizi.

Istaknuo je da 13 nemogućih zahtjeva za ponovno uspostavljanje odnosa s Dohom nisu bili tema razgovora i da se pregovori odmiču od tih pitanja.

‘Pregovori s braćom u Saudijskoj Arabiji’

Na nedavno održanoj konferenciji Mediteranskog dijaloga u Rimu katarski ministar izjavio je da se “vode pregovori s braćom u Saudijskoj Arabiji i nadamo se da će oni dati pozitivne rezultate”.

“Prešli smo iz ćorsokaka u zaljevskoj krizi prema razgovorima o budućoj viziji vezano za odnose sa Saudijskom Arabijom”, dodao je katarski ministar, što je bila prva zvanična izjave iz Dohe o daljnjem razvoju situacije u vezi s pomirenjem u Zaljevu.

Bin Abdurrahman je naglasio da unutrašnja pitanja Katara neće biti predmet pregovora s bilo kojom stranom, dodavši: “Imamo svoju nezavisnu politiku.”

U posljednjih nekoliko sedmica pojavili su se izvještaji o skorim pomacima u zaljevskoj krizi nakon što su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat nametnuli potpunu blokadu Kataru 2017. pod izgovorom da ta zemlja “podržava terorizam”.

Doha je takve navode oštro odbacila, tvrdeći da je riječ o pokušaju nametanja kontrole nad njenim suverenim odlukama.

Izvor: Al Jazeera