Šef britanske diplomatije: Brine nas da rat ne krene slučajno

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt kaže kako Velika Britanija čini sve da umiri situaciju u Zaljevu (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je da Velika Britanija smatra da ni SAD ni Iran žele rat, ali je vrlo zabrinuta zbog toga što bi mogao biti pokrenut slučajni rat.

“Mi smo vrlo zabrinuti. Ne mislimo da ijedna od dvije strane želi rat, ali smo vrlo zabrinuti da bismo se mogli naći u slučajnom ratu i činimo sve što možemo da umirimo stvari”, kazao je Hunt za BBC radio, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Navodi se kako je Hunt rekao da je Britanija bila u bliskom kontaktu sa SAD-om u vezi s “vrlo opasnom situacijom u Zaljevu”.

‘Radimo na deeskalaciji situacije’

“Činimo sve što možemo na deeskalaciji situacije”, naveo je Hunt.

Šef američke diplomatije Mike Pompeo posjetit će Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) gdje će s dužnosnicima tih zemalja razgovarati o krizi s Iranom.

“Razgovarat ćemo tako da bismo usuglasili stavove i razmotrit ćemo mogućnost formiranja međunarodne koalicije za Iran”, rekao je Pompeo prije odlaska iz Washingtona. 

Pompeo je označio “djetinjastom” mapu koju je na Twitteru prenio šef iranske diplomacije Mohammed Javad Zarif, tvrdeći da je krajem svibnja jedna američka bespilotna letjelica ulazila u iranski zračni prostor. 

Prema riječima Pompea, mapa pokazuje da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru, a ne u iranskom, kako to tvrdi Zarif. 

Trump: Ne želim rat

Taj incident se dogodio prije nedavnog obaranja američke bespilotne letjelice. 

Američki predsednik Donald Trump negirao je ranije medijske navode da je Iranu poslao poruku upozorenja na američki napad od kojeg je kasnije odustao.

Iranski izvori rekli su za Reuters ranije kako je Trump preko Omana upozorio Teheran da je američki napad neizbježan, ali i da je rekao kako je protiv rata i da želi razgovore.

“Nisam poslao tu poruku. Ne želim rat”, rekao je Trump za televiziju NBC.

Izvor: Agencije