Šef Arapske lige za zajedničke vojne snage

Arapske vojne snage bi intervenirale u borbi protiv terorizma, kaže Elaraby (EPA)

Šef Arapske lige Nabil Elaraby zatražio je formiranje zajedničkih arapskih vojnih snaga za borbu protiv širenja ekstremnih oružanih grupa.

“Postoji hitna potreba za formiranjem zajedničke arapske vojne sile koja će moći brzo intervenirati u borbi protiv terorizma i aktivnosti terorističkih grupa”, poručio je Elaraby na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu, prenio je AFP.

On je, također, istakao značaj “saradnje u oblastima koje se odnose na sigurnosnu zaštitu i razmjenu informacija među arapskim zemljama”, prenosi Tanjug.

Zamjenik šefa Arapske lige Ahmed Ben Heli prošle sedmice je izjavio da bi se lideri tog bloka trebali baviti formiranjem takvih zajedničkih snaga na samitu 28. i 29. marta u Sharm el-Sheikhu u Egiptu.

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi rekao je krajem februara da je sve veća potreba za formiranjem zajedničkih arapskih vojnih snaga s obzirom na prijetnje militantnih grupa.

Sisijeva poruka

U poruci putem državne televizije Sisi je rekao da egipatska vojska nema namjeru izvršiti bilo kakvu invaziju niti napasti neku državu, ali da će braniti Egipat i regiju “ukoliko zatreba i u saradnji s našom arapskom braćom”.

Sisi je naveo da su i Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili vojne snage kao pomoć Egiptu, nakon što su borci grupe Islamska država Irak i Levant u Libiji odsjekli glave 21 egipatskog Kopta kršćana.

Sisijeva tvrdnja o potrebi zajedničkih arapskih vojnih snaga bila je prva javna izjava jednog arapskog lidera da je kreiranje takvih snaga mogućnost.

U novembru prošle godine AP je izvijestio da su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt razgovarali o stvaranju vojnog saveza u borbi protiv oružanih grupa, s mogućnošću da zajedničke snage interveniraju u regiji Bliskog istoka, prenio je AFP.

Izvor: Agencije