Šef alžirske vojske tvrdi da nema političkih ambicija

Ahmed Gaid Salah
Salah nije za prijelazni period jer Alžir više ne može podnijeti toliko kašnjenje (EPA)

Šef glavnog štaba alžirske vojske, general Ahmed Gaid Salah, izjavio je da nema nikakvih političkih ambicija, nekoliko dana nakon što je insistirao na održavanju predsjedničkih izbora 4. jula, što odbacuje pokret demonstranata.

“Više puta sam lično pratio alžirski narod, racionalno, iskreno i otvoreno, u mirnim i zrelim demonstracijama, kao i napore državnih institucija i pravosudnog aparata”, rekao je on u trećem govoru u tri dana.

“Neka svi znaju da nemamo političkih ambicija osim služiti našoj zemlji shodno ustavnim odredbama”, istaknuo je Gaid Salah, prema tekstu govora do kojega je došao AFP.

Model „Sissi“

Vojska podržava održavanje predsjedničkih izbora 4. jula, na koje je pozvala prelazna vlast kako bi bio izabran nasljednik Abdelaziza Bouteflike, što odbacuje pokret demonstranata.

Vojska je bila odlučujući faktor ostavke Abdelaziza Bouteflike 2. aprila, nakon 20 godina vlasti, i vojska je od tada u središtu moći.

General Gaid Salah se često obraća vojsci i posmatrači se pitaju ne ponavlja li se scenarij po modelu “Sissi”, egipatskog generala Abdel Fattaha al-Sisija, vojnog zapovjednika koji je postao predsjednik Egipta nakon vojnog državnog udara 2013. godine, u kojem je zbačen predsjednik Mohamed Morsi.

Alžirska vojska ima središnju ulogu u alžirskoj vlasti od nezavisnosti Alžira 1962. godine.

Izvor: Agencije