Sedmero djece među žrtvama izraelskih napada

Devetnaest Palestinaca, među kojima sedmero djece, poginulo je u novim izraelskim zračnim napadima nakon sinoć okončanog višednevnog prekida vatre.

Među žrtvama su supruga i sedmomjesečni sin vojnog lidera Hamasa Muhameda Deifa. Još dvoje djece ubijeno je u tom napadu.

Jednosedmično primirje u Gazi srušilo se kao kula od karata, a obje strane okrivljuju suprotnu nakon što su palestinski borci ispalili rakete na Izrael koji je s druge strane napao, kako kaže, „terorističke lokacije“ unutar Pojasa Gaze.

Izraelski ministar izjavio je da je Deif, „legitimna meta likvidacije“.

Specijal: Napadi na Gazu

„Muhamed Deif zaslužuje smrt kao i bivši prvi čovjek Al-Kaide Bin Laden. To je legitimna meta i kad se pruži prilika treba je iskoristiti za njegovu likvidaciju“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Gideon Saar na vojnom radiju.

Deif je od sredine 90-ih izbjegao četiri atentata. Zvaničnici Hamasa tvrde da Deif nije boravio u kući koja je napadnuta.

Reporterka Al Jazeere Hoda Abdel Hamid javlja kako je Abu Obeida, glasnogovornik vojnog krila Hamasa, izjavio da je Deif živ te da i dalje nadzire sve vojne akcije.

”Također je rekao da su sa smrću Alija Deifa, sina Muhameda Deifa, umrli i pregovori u Kairu. Zapravo, rekao je da su ti ‘pregovori mrtvorođeni, te da su sada samo pokopani’. Upozorio je međunarodne avionske kompanije da od četvrtka u šest sati ujutro ne lete na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu. Dodao je da više nema nikakvih izgleda za pregovore, te da će se borbe nastaviti’, javila je Abdel Hamid.

Uništena naselja

Granatiran je i Rafah. Cijela naselja su potpuno uništena.

“Spavali smo i najednom je počelo bombardovanje. Bez ikakovog upozorenja. Ranjen sam. Cijela moja porodica zadobila je povrede”, rekao je stanovnik Rafaha Mohamed Abu Reyash.

Pripadnici Hamasa izdali su saopćenje u kojem optužuju Izrael za „kršenje mira i masakr”, dodajući da je Izrael novim napadima “otvorio vrata pakla” te da će skupo platiti.

Nade u dogovor o trajnom miru raspršile su se u utorak nakon što su palestinski borci, nekoliko sati prije okončanja prekida vatre, ispalili rakete koje su

pale na nenaseljeno područje. Izrael je odgovorio novim zračnim napadima i povlačenjem svog pregovaračkog tima iz Kaira. 

Od početka novih izraleskih napada na Gazu, raste broj poginulih, javlja reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Humanitarci traže pristup Gazi

”Širom Pojasa Gaze stalno se čuju eksplozije, ali i ispaljivanje raketa na Izrael. Hamas i Islamski džihad preuzeli su odgovornost za te napade. U ovom trenutku, nemamo informacije da se ispaljuju dalekometne rakete. Sinoć, oko ponoći, Hamas je preuzeo odgovornost za raketu koja je pala na predgrađe Tel Aviva. U ovom trenutku, čini se da se te rakete više ne ispaljuju. Izraelski zračni udari se, također, nastavljaju, ali nisu toliko intenzivni kao rano jutros”, javila je Ferguson u poslijepodnevnim satima.

Amnesty International i Human Rights Watch od Izraela traže hitni pristup Gazi, kako bi se ispitali navodi o kršenju međunarodnog humanitarnog prava svih učesnika u sukobu. 

”Izraelski zvaničnici izgleda igraju birokratsku igru u vezi s pristupom Gazi, postavljajući potpuno nerazumne kriterije, bez obzira na rast broja mrtvih.
Pravo je žrtava i javnosti da znaju što se događa i to obavezuje Izrael da osigura potpunu transparentnost svojih akcija, te da se suzdrži od ometanja nezavisne i nepristrasne istrage”, stoji u saopćenju Amnesty Internationala.

Izvor: Al Jazeera