Sedma runda pregovora o Siriji 30. i 31. oktobra

Tokom šeste runde pregovor postignut je sporazum o granicama četvrte nekonfliktne zone na području Idliba (Arhiva)

U Astani, glavnom gradu Kazahstana, 30. i 31. oktobra bit će održana sedma runda mirovnih pregovora o Siriji.

U saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana navedeno je kako je nova runda pregovora dogovorena za kraj mjeseca nakon što su se složile zemlje garanti u regiji, prenosi Anadolija.

“Planirano je da tokom pregovora radna grupa izglasa uredbu u vezi s puštanjem talaca i zatvorenika, predajom tijela ubijenih te potragom za nestalima”, navodi se u saopćenju.

Navedeno je, također, kako će tokom pregovora biti govora i o međunarodnoj borbi protiv terorizma te potpisivanje zajedničke deklaracije koja se tiče čišćenja područja od mina.

Duboka politička i sigurnosna kriza

Tokom šeste runde pregovora u Astani, održane polovinom septembra, kojoj su prisustvovale delegacije režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, naoružanih opozicionih grupa i delegacije zemalja koje garantiraju mirovni proces, odnosno Turske, Rusije i Irana, postignut je sporazum o granicama četvrte nekonfliktne zone na području Idliba.

Duboka politička i sigurnosna kriza u Siriji eskalirala je u građanski rat početkom 2011. godine, kada su snage Assadovog režima silom pokušale ugušiti prodemokratske masovne proteste u toj zemlji.

Izvor: Agencije