Sedam smrtnih kazni zbog ubistva generala

General Nabil Farag je ubijen jednim metkom u grudi (Reuters)

Sud u Egiptu osudio je u subotu sedam muškaraca na smrtnu kaznu vješanjem zbog ubistva policijskog generala Nabila Faraga u nemirima koji su izbili nakon zbacivanja predsjednika te sjevernoafričke države Mohameda Mursija, prenose agencije.

Kako je ovo njihovo drugo suđenje, koje je održano nakon što su uložili žalbu na prvostepenu presudu, optuženi mogu još jednom, posljednji put, uložiti žalbu, navodi agencija AFP.

General Farag ubijen je u septembru 2013. godine tokom policijske racije u selu Kerdasa, u blizini Kaira, gdje su se pristalice Mursija krile više od dva mjeseca nakon njegovog svrgavanja sa vlasti.

Farag je ubijen jednim metkom u grudi.

Sud u Kairu osudio je pet drugih optuženih na 10 godina u zatvoru, dok je jednog oslobodio.

Stotine smrtnih kazni

Policija je 14. augusta 2013. godine ubila više stotina osoba dok je rasturala dva kampa demonstranata u egipatskom glavnom gradu.

Demonstranti su odgovorili napadom na policajce i kršćansku imovinu, a više od deset policajaca je ubijeno u Kerdasi.

Od tada je izrečeno na stotine smrtnih kazni zbog nasilja u Egiptu, no mnogi je, među kojima i pritvoreni Mursi, na ponovljenim suđenjima ta kazna ukinuta.

Izvršeno je sedam smaknuća, među kojima je šest muškaraca, koji su osuđeni za napade grupe koja je djelovala po uzoru na Al-Kaidu, a koja je kasnije pristupila oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije