Sedam miliona Amerikanaca koristi Obamacare

Vlada je kao cilj odredila sedam miliona upisanih u prvoj godini (Reuters)

Bijela kuća je objavila da je postignut cilj od sedam miliona Amerikanca korisnika privatnog zdravstvenog osiguranja po tzv. zakonu Obamacare u okviru sporne zdravstvene reforme Baracka Obame.

“Mislim da možemo reći da su sva očekivanja premašena”, rekao je portparol Bijele kuće Jay Carney i precizirao da se 7.041.000 osoba upisalo prije roka u ponedjeljak u ponoć.

Ta reforma omogućit će zdravstveno osiguranje milionima Amerikanaca koji ga do sada nisu imali.

Vlada je kao cilj odredila sedam miliona upisanih u prvoj godini. To se mjesecima činilo nedostižnim nakon katastrofalnog početka u oktobru, koji je doveo u pitanje cijeli proces prijave.

Više od 200.000 ljudi se prijavilo u ponedjeljak na federalnu internetsku stranicu i ti bi podaci trebalo da se povećavaju pristizanjem podataka iz raznih država, precizirao je Carney.

Republikanci za ukidanje zakona

Stranica HealthCare.gov dva puta je u ponedjeljak pala zbog navale onih koji su joj pokušavali pristupiti u posljednjim satima prije isteka roka u ponoć.

Texas i Florida, čiji se politički čelnici protive Obamacareu, imaju najviše zdravstveno neosigurane populacije između 36 država koje koriste HealthCare.gov.

Preostalih 14 država, uključujući Californiju i New York, imaju svoja posebna mjesta za prijavu osiguranja.

Prema novoj anketi ABC Newsa i lista “Washington Post”, objavljenoj u ponedjeljak, sada 49 posto Amerikanaca podržava zakon, za razliku od njih 40 posto u novembru.

Uprkos tome, republikanci i dalje tvrde da je Obamacare greška koja bi mogla da našteti potrošačima i malim kompanijama.

Republikanci će raditi na ukidanju zakona, rekao je republikanski predsjednik Predstavničkog doma Kongresa John Boehner.

Izvor: Agencije