Sedam marinaca SAD-a poginulo tokom vježbe

Vojno skladište Hawthorne je postrojenje armije SAD-a koje se koristi za skladištenje i uništavanje nepotrebne municije (AFP)

Sedam američkih marinaca je poginulo, dok ih je osam povrijeđeno u iznenadnoj eksploziji minobacačke granate tokom obuke u saveznoj američkoj državi Nevada.

Eksplozija se desila u vojnom skladištu Hawthorne, dok su zahvaćeni eksplozijom bili pripadnici Druge divizije marinaca.

Nije jasno da li je minobacačka granata kalibra 60 milimetara eksplodirala prerano u lansirnoj cijevi, kao ni da li je riječ o eksploziji samo jednog projektila.

Najmanje osam osoba se nalazi u bolnici, od kojih su trojica u kritičnom stanju.

Istraga u toku

Povrijeđeni su prebačeni zračnim putem u Regionalni medicinski centar u Renou, a zadobili su prostrijelne rane, frakture i povrede krvnih sudova, izjavila je glasnogovornica centra Stacy Kendall.

Zvaničnici vojske i marinaca kazali su kako je istraga u toku.

Vojno skladište Hawthorne je postrojenje armije SAD-a koje se koristi za skladištenje i uništavanje nepotrebne municije.

Ova nesreća se desila sedmicu dana nakon što se vojni avion, raspoređen za državu Washington, srušio tokom leta obuke, a pri tome su poginula sva tri člana posade.

Izvor: Agencije