Sedam bh. općina ozvaničilo političku saradnju

Saradnju su dogovorili načelnici Zenice, Goražda, Visokog, Općine Stari Grad Sarajevo, Kalesije, Bužima i Bosanskog Petrovca (Al Jazeera)

Neovisni načelnici i gradonačelnici sedam općina i gradova u bh. entitetu Federacija BiH, dogovorili su platformu za političko djelovanje i usuglasili standarde u upravljanju lokalnim zajednicama koje vode.

U Bosanskom Petrovcu, na zapadu Bosne i Hercegovine, potpisan je dokument u kojem su načelnici Zenice, Goražda, Visokog, Općine Stari Grad Sarajevo, Kalesije, Bužima i Bosanskog Petrovca naveli osnove političkog djelovanja za koje, kažu, imaju podršku i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

Istaknuli su da nije riječ o formiranju političke stranke, ali da na ovaj način građanima žele ponuditi alternativu.

Sedmero neovisnih načelnika općina u Federaciji BiH dogovorilo je međusobnu suradnju jer su, kažu, nezadovoljni radom aktualnih vlasti na svim razinama.

Neovisni načelnici objavljenom se proklamacijom, naglasili su, obraćaju svim građanima Bosne i Hercegovine, glasačima na izborima 2018. godine, očekujući širu podršku.

Namjeravaju se proširiti na cijelu BiH

“Na čitavom teritoriju BiH užurbano se vode razgovori sa partijama i iz Republike Srpske, iz distrikta Brčko, iz Federacije BiH iz svih gradova i, jednostavno, samo tako ćemo izaći na naredne izbore i to je naša želja i cilj”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Može to biti privatno lice, može biti pravno lice, može biti država, može biti ambasador EU kao što je Wigemark. Znači, nas ne zanima status. Mi razgovaramo… Sve su to ljudi, na kraju. Mi smo samo oni ljudi, koje je narod prepoznao i koje je stavio, evo, mi vama vjerujemo. Mi smo jedna šansa, koja se desila”, smatra Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

O mogućnosti da sedam općinskih načelnika iz Federacije BiH na idućim općim izborima izađu zajedno, u programu Al Jazeere prije nekoliko dana govorio je i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

“Ovih sedam načelnika možda budu začetnici nečega novog, ne samo u Federaciji BiH, nego i Republici Srpskoj. Postoji ideja i da se to formalizira”, najavio je Hadžibajrić.

Ni on nije govorio o mogućnosti stvaranja nove političke stranke.

Izvor: Al Jazeera