Sebastian Kurz dobio mandat za formiranje vlade

'Najveći je izazov to kako ćemo se ophoditi prema ekonomskim izazovima', rekao je Kurz (Reuters)

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen dao je danas Sebastianu Kurzu, čelniku Narodne stranke (OVP), koja je pobijedila na prošlim prijevremenim izborima, mandat za formiranje nove vlade.

“U razgovorima sam stekao dojam da OVP može uspostaviti vladu koja bi imala većinsku podršku u skupštini i zato Vam dajem mandat za formiranje vlade”, rekao je Van der Bellen, prenosi Tanjug.

Povodom medijskih tvrdnji da, navodno, ima želje u vezi s novom vladom kaže da mu je jedina želja da vlada bude “crveno-bijelo-crvena”, odnosno da Austrija bude jaka u ojačanoj Evropi, koja bi bila djelotvornija u globalnoj politici.

“Meni nije važno ko će s kim u vladu nego kako vlada na dobrobit zemlje”, poručio je Van der Bellen.

Izrazio je uvjerenje da će suočavanje s prijetećom klimatskom katastrofom biti visoko na agendi nove vlade, podsjećajući da su sve stranke tokom predizborne kampanje posebnu pažnju posvetile toj temi.

Mandatar se zahvalio predsjedniku države na ukazanom povjerenju i najavio početak zvaničnih razgovora sa šefovima parlamentarnih stranaka još tokom ove sedmice.

Porezno rasterećenje građana

Kurz je rekao da u razgovore o formiranju vlade s ostalim strankama ulazi s tri konkretna cilja.

Prvi je, kako je naveo, da pokuša da se politička kultura, nakon djelomično prljave kampanje, popravi.

Drugi je da pokuša osigurati saradnju stranaka u parlamentu kako bi se bitne odluke mogle usvajati nezavisno od “stranačkih granica”.

Treći je, kako je istakao, formiranje djelotvorne i stabilne vlade, koja bi radila u korist zemlje i imala snagu suočiti se s predstojećim izazovima.

“Izazovi s kojima ćemo se suočavati veliki su. Najveći je to kako ćemo se ophoditi prema ekonomskim izazovima, u okruženju u kojem rastu trgovinske tenzije sa SAD-om i u kojem kod najvažnijeg trgovinskog partnera, Njemačke, privreda ima negativan trend. Glavni zadatak nove vlade bit će da učini sve da se protiv tih negativnih trendova bori i održi nisku stopu nezaposlenosti”, objasnio je Kurz, koji je najavio i nastavak poreznog rasterećenja građana, te borbu protiv ilegalne migracije i klimatskih promjena.

Izvor: Agencije