Seat ponovo jedini neprofitabilni dio VW-a

Podaci o poslovanju Seata odudaraju od rezultata matične kompanije VW, koja spada među najprofitabilnije autogrupacije na svijetu (EPA)

Španski proizvođač automobila Seat ponovo je jedini brend u sklopu njemačkog koncerna Volkswagen (VW) koji je poslovao sa gubicima, pokazuju tromjesečni rezultati poslovanja koje je objavila Uprava VW-a.

Glavne četiri preostale robne marke njemačkog koncerna VW-a, među kojima su Audi i Škoda, posluju sa profitom.

Seat se suočava sa usporenom prodajom u Španiji, gdje registracija novih vozila pada već skoro dvije godine. Podaci o poslovanju Seata u potpunosti odudaraju od rezultata matične kompanije VW-a, koja spada među najprofitabilnije autogrupacije na svijetu.

Volkswagen nastavlja sa dobrim rezultatima uprkos dužničkoj krizi u Evropi, u situaciji kada se glavni rivali, kao što su Peugeot-Citroen (PSA), Ford i FIAT, bore sa drastičnim padom prodaje.

Njemački koncern je objavio najveći profit i rekordne isporuke usred evropske finansijske krize, istovremeno povećavajući kapacitete u Kini i Rusiji.

Od 2008. godine Seat je zabilježio blizu milijardu eura gubitaka. Profitabilan je bio samo jednu od posljednjih deset godina. Ipak, Uprava VW-a uporno pokušava oporaviti špansku filijalu, bez obzira na to što mnogi stručnjaci preporučuju da Seat zatvori kapije.

“Crna ovca”

Direktor Centra za istraživanja u autoindustriji Ferdinand Dudenhoeffer upozorio je da „nema nikakve sumnje da je Seat ‘crna ovca’ u svojoj familiji“.

On smatra da bi trebalo prekinuti proizvodnju automobila ovog brenda i ponuditi pogone u Španiji drugim robnim markama kompanije.

Dudenhoeffer, koji je nekada bio direktor PSA, ističe da češka Škoda, kao jedna od filijala VW-a koja proizvodi vozila za masovnu prodaju, nudi modele u istom segmentu kompaktnih vozila srednje veličine.

Zbog toga, smatra on, nema više razloga da se održava Seat.

Volkswagen je kupio Seat 1986. godine u okviru plana širenja prisustva na španskom tržištu.

Uprava kompanije je nekoliko godina pokušavala riješiti problem gubitaka koji su nastajali zbog nedovoljnog korištenja kapaciteta u Seatovoj glavnoj fabrici u Martorelli, u kojoj može proizvesti 500.000 vozila godišnje.

U 2010. je, međutim, izrađeno svega 345.000 vozila, mnogo manje nego 2000. godine.

Izvor: Agencije