SEA provalila u Twitter profil Le Mondea

Le Monde je u utorak objavio da je u nedjelju i u ponedjeljak pretrpio informatički napad SEA-e (AP)

U račun francuskog dnevnika Le Mondea (3,3 miliona pretplatnika) na Twitteru provalili su pristalice sirijskog režima iz Sirijske elektroničke vojske (SEA), javlja francuska novinska agencija AFP.

Elektronička vojska je objavila nekoliko poruka, među kojima i „Ja nisam Charlie“, u kojoj sa simpatijama govori o Palestini i o Siriji koja je „pod bombama“ te upozorava da Afrika „skapava od gladi i od krvoprolića“.

U srijedu oko 2:00 sata po srednjoevropskome vremenu, račun tog lista na Twitteru je privremeno zatvoren.

Le Monde je u utorak objavio da je u nedjelju i u ponedjeljak pretrpio informatički napad SEA-e koja je uzalud pokušavala upasti u njegovu mrežnu stranicu i u njegov račun na Twitteru.

Lažne poruke

Hakeri su prvo pokušali probiti lozinku Le Mondeova računa na Twitteru šaljući lažne elektroničke poruke novinarima redakcije.

Zatim su na mrežnoj stranici lista pokušali objaviti poruku u kojoj preuzimaju odgovornost za napad, ali opet bez uspjeha.

Ovo nije prvi put da SEA izvodi informatički napad.

U aprilu 2013. pristalice sirijskog režima su upali u račun američke novinske agencije Associated Pressa na Twitteru, objavivši dvije lažne poruke: „Breaking: Dvije eksplozije u Bijeloj kući“ i „Barack Obama povrijeđen“.

Izvor: Agencije