SDSS: Zbog Raškovića nam je otet mandat

Nakon što je Rašković istupio iz SDSS-a, Pupovac traži da vrati mandat stranci (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Nakon što je izabrani zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Mirko Rašković istupio iz te stranke, iz SDSS-a su poručili kako “imaju indicije da se radi o pokušaju otimanja mandata u Hrvatskom saboru u trenutku kada je svaki mandat važan”.

Rašković je jedan od tri izabrana zastupnika srpske nacionalne manjine koji su na nedavnim izborima bili kandidati SDSS-a.

Iako su iz te stranke obećali potporu koaliciji Hrvatska raste, okupljenoj oko Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića, Rašković je na nedavne konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović došao sâm.

Novinarima je rekao kako je od predsjednice zatražio političku zaštitu zbog pritisaka iz njegove stranke kada je riječ o davanju potpore mandataru vlade. Požalio se kako ga više osoba pritišće i traži da učini ono što njegova “savjest ne prihvaća” te da će svoj potpis dati onog trenutka kada kao manjinac “osjeti da netko ima većinu”.

Nakon toga ga je Pupovac javno pozvao da kaže tko ga pritišće i s kime se sastao dan prije konzultacija na Pantovčaku.

U međuvremenu je istupio iz SDSS-a, o čemu je dopisom obavijestio vrh stranke.

SDSS traži vraćanje mandata

Zbog toga je stranka zatražila od njega da vrati mandat SDSS-u, jer smatraju da pripada njima, te su najavili da će morati tražiti zaštitu institucija države ako se potvrde indicije o “pokušaju otimanja mandata”.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je za Hinu kako su “takve stvari nedopustive” i da je o svemu izvijestio i predsjednicu, ali da su “ostali nezaštićeni”.

“Prije izbora smo imali opstrukcije i pokušaj utjecaja na naša rješenja i na politiku SDSS-a. Jasno sam rekao da je riječ o djelovanju HDZ-a, stranke s kojom smo godinama bili u koaliciji, kao što sam tijekom konzultacija na Pantovčaku rekao i predsjednici Grabar-Kitarović. Skrenuo sam predsjednici pažnju na to da su naši zastupnici, posebno jedan, pod pritiskom da bi se pokušalo utjecati na njihovo opredjeljenje suprotno politici i odlukama SDSS-a, u kojima je sudjelovao i s kojima se suglasio i Rašković”, rekao je Pupovac.

Na pitanje ima li neka nova saznanja “o eventualnom natpolovičnom broju ruku u Hrvatskom saboru”, Pupovac je rekao da nema, ali da su oni “jasno izrekli svoj stav o podržavanju koalicije Hrvatska raste”.

“Odlučili smo toj koaliciji pružiti priliku da formiraju u četvrtak na konstituirajućoj sjednici većinu u Saboru, a ako ne budu mogli, zastupnici SDSS-a i drugih manjina sjest će zajedno i dogovoriti kakav će stav zauzeti prema kome, ali sve nakon četvrtka”, dodao je Pupovac.

Izvor: Agencije