SDSS o protestu u Vukovaru: Vraćanje ratne retorike

Ivan Penava, Vukovar, Gradonačelnik
O ovom i drugim sličnim događajima ranije je izvijestio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u kontekstu 'puzajuće velikosprske agresije' u Hrvatskoj (Al Jazeera)

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao u subotu sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed u listopadu protiv, kako tvrdi, šutnje institucija hrvatskog društva i države ocijenivši da ne čine dovoljno na procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih tijekom rata u Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u ponedjeljak kako je “sigurno da se može napraviti više, no u zadnje dvije godine ima pomaka u određenim procesima”.

“Dolazim iz Virovitičko-podravske županije i jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu je bio u Četekovcima, Čojlugu i Balincima, a također i na području Voćina. Zadnjih godinu dana su zločinci koji nisu bili procesuirani – procesuirani”, rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje ministar Tolušić u Županji.

“Je li se to moglo napraviti 2000. ili 2005.? Sigurno da jeste. Ono što moramo znati je da mi kao Vlada ne možemo utjecati na neovisnost pravosuđa, državnog odvjetništva i svih ostalih koji tu trebaju odrediti svoj dio posla. Policija je svoj dio posla davno odradila”, rekao je  Tolušić, kako prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, sigurno se može učiniti više.

Tolušić: Pomaci u zadnje dvije godine

“Meni je drago da u zadnje dvije godine imamo pomake u određenim procesima”, dodao je Tolušić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prozvao je državne institucije da 27 godina ne rješavaju pitanja nestalih i ne procesuiraju ratne zločine te je s tim u vezi najavio miran apolitični prosvjed u Vukovaru.

U povodu te najave vukovarskoga gradonačelnika, iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara priopćili su u ponedjeljak kako takva pitanja treba prepustiti mjerodavnim institucijama, a ne rješavati ih na ulici. 

“Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati”, navodi SDSS u priopćenju za javnost te dodaje kako je “u ljeto 1991. u Vukovaru nestalo 50-ak Srba, koji su ubijeni ili na drugi način skončali”.

“Želimo da mislimo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i njihove obitelji”, poručuju iz SDSS-a.

Oglasio se i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, koji Ivanu Penavi zamjera što “nabrajajući zločine nije nigdje spomenuo likvidacije više desetaka srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani”.

“I Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države”, poručio je Milaković.

Ocijenio je da je gradonačelnik Penava optužio državne institucije za “nedovršeni posao kažnjavanja Srba” te najavio prosvjed kako bi se na njih izveo pritisak da “po kratkom postupku obave taj posao, inače im se ne piše dobro”.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući u subotu prozivke Ivana Penave rekavši da “mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa”. 

Penava najavio protest za 13. oktobra

Upitan da navodno postoje dokazi o zločinima, ali da se ništa ne poduzima, Bošnjaković je rekao da o dokazima u konkretnim predmetima ne može govoriti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je, pak, kako je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka.

“Dva mjeseca nakon osnivanja podignuta je kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara. U posljednje vrijeme su podignuti i optužni prijedlozi i kada su u pitanju napad na Banske dvore, Sisak, Manjača, Široka Kula… Tako da policija vrlo ozbiljno radi na tim predmetima i to je jedan od prioriteta”, kazao je Božinović.

Ivan Penava najavio je u subotu na konferenciji za novinare da će prosvjed biti održan 13. listopada na Trgu Republike u Vukovaru.

“Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava”, poručio je Penava.

Izvor: Agencije