Demonstranti demolirali ured makedonskog predsjednika

U sukobima prosvjednika i pripadnika policije, koji su izbili večeras na ulicama Skoplja, ozlijeđeno je nekoliko osoba te privedeno desetak nezadovoljnih odlukom predsjednika Đorge Ivanova da abolira političare.

“Demolirana je kancelarija predsednika Ivanova. Situacija je eskalirala kad je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici. Jednostavno su uništili kancelariju. Policija je intervenisala, a privedeno je desetak ljudi”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Nakon što je reagirala policija, prosvjednici su se u stampedu razbježali s ulica makedonskoga glavnoga grada.


Predsjedništvo je u potpunosti demolirano [Al Jazeera]

Prethodno su pristaše Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i građanske organizacije pozvale predsjednika Ivanova da povuče aboliciju 56 osoba, većinom političara, i da ode s dužnosti.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsjedništva, te zapalili sliku predsjednika Ivanova.

Među njima je i predsjednik SDSM-a Zoran Zaev koji je još jednom potez predsjednika nazvao “državnim udarom”. Procjenjuje se da je najmanje 3.000 u tim prosvjedima.

Istovremeno, pristaše vladajućeg VMRO-DPMNE-a organizirali su protuprosvjed kojem se odazvalo znatno manje ljudi. Oni podržavaju odluku predsjednika Ivanova i kažu da je dosta sukoba među Makedoncima. Svoj su prosvjed odlučili održati pred SDSM-om.

Predsjednik Ivanov navodi da je odluku donio jer se zemlja nalazi na ivici krize, te da se vodio nacionalnim interesom, a ne političkom pripadnošću.

Pokrenuta procedura opoziva

Prethodno je SDSM pokrenuo proceduru za opoziv šefa države. Za smjenu nije dovoljno samo glasanje u Sobranju već odluku mora potvrditi i Ustavni sud.

Brojne su osude odluke predsjednika Makedonije da abolira sve političare protiv kojih se vode kazneni postupci.

Odluka makedonskog lidera o pomilovanju je nelegitimna, smatraju u DUI-ju, najvećoj albanskoj stranci u toj državi. Predsjednik stranke Ali Ahmeti kaže kako je odluka predsjednika Ivanova nepromišljena.

I dvije manje opozicijske stranke su osudile odluku Ivanova o pomilovanjima.

Iz Liberalne stranke kažu kako je povrijeđen član 87. Ustava Makedonije. Zbog toga su pozvali nadležne institucije da utvrde odgovornost predsjednika Ivanova.

Sjednica Sobranja

Iz Demokratskog saveza traže održavanje vanredne sjednice Sobranja, iako je makedonski parlament raspušten zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih početkom lipnja.

Iz te stranke ističu kako je moguće na zahtjev 20 poslanika održati sjednicu na kojoj bi bila poništena odluka o raspuštanju Sobranja, nakon čega bi uslijedila rasprava o predsjednikovoj odluci. Demokratski savez je imao jednog zastupnika u starom sazivu.

“Izgledi da bude održana sednica Sobranja, koju traže pojedine opozicione partije skoro su nikakvi”, izvijestila je Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

Nakon zahtjeva opozicijskih stranaka, iz Sobranja su poručili kako prema Ustavu mandat zastupnika ne može biti produžen nakon raspuštanja parlamenta. Zato ne postoji zakonska osnova za ponovno sazivanje sjednice.

Protesti SDSM-a

SDSM je odmah nakon sinoćnje objave odluke Ivanova organizirao prosvjede.

Približno 2.000 ljudi je izašlo na sinoćnje prosvjede, a u jednom trenutku su zgradu predsjedništva zasuli jajima. Prosvjed je prošao uz jako policijsko osiguranje.

Zastupnik u Europskom parlamentu Richard Howitt na svom Twitter profilu je objavio kako je održao sastanak s Johannesom Hahnom, Ivom Vajglom i Eduardom Kukanom, na kome su razgovarali o trenutnoj situaciju u Makedoniji.

Potez makedonskog predsjednika da pomiluje sve političare protiv kojih se vode sudski postupci – osudio je i veleposlanik SAD-a Jess Baily.

„Abolicija bez sudskog procesa štiti korumpirane političare i njihove suradnike. Ostavite Specijalno tužiteljstvo i sudove da rade svoj posao“, poručio je Baily.

Izvor: Al Jazeera i agencije