Oglasi

SDSM traži mandat za formiranje makedonske vlade

Vladajuća VMRO-DPMNE i albanska stranka DUI nisu postigli dogovor o formiranju nove makedonske vlade.

Gruevski bez podrške stranke DUI

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) zatražio je mandat za formiranje nove vlade nakon što mandatar za formiranje vlade i vođa VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski nije postigao koalicioni dogovor s albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI) u predviđenom roku, koji je istekao u ponoć. 

No, stranka Nikole Gruevskog traži nove izbore.

Prethodno je DUI odlučio da ne produži koaliciju sa doskorašnjim partnerom VMRO-DPMNE-om. 

"Debata je bila konstruktivna i dobronamjerna kako bi se donijela najbolja odluka za sve građane Republike Makedonije. Jednoglasno smo zaključili da ta debata danas ne može biti završena, jer nemamo dovoljno argumenata da bismo se odlučili za jednu od pet ponuđenih opcija", rekao je Bujar Osmani, portparol DUI-ja.

 

Opcije su bile: koalicija sa VMRO DPMNE-om, sa SDSM-om, široka koalicija, da budu u opoziciji ili održavanje novih izbora. Nakon objave iz Tetova, VMRO-DPMNE je zatražilo nove izbore.

"VMRO DPMNE i koalicija 'Za bolju Makedoniju', kao pobjednik posljednjih izbora koji je dobio najveću podršku građana i osvojio najveći broj glasova i zastupnika, smatra da formiranje vlade treba biti u funkciji okončanja političke krize, a ne njenog produbljivanja. Održavanje novih izbora je zrelo rješenje za prevazilaženje krize i postavljanje reformskih prioriteta", poručili su iz stranke Nikole Gruevskog.

Dati mandat opoziciji

Karte su ponovo kod predsjednika Ivanova. Gruevski sada treba vratiti povjereni mandat, a Ivanov odlučiti šta dalje.

Profesor ustavnog prava Svetomir Škarić kaže da Ivanov treba dati mandat opoziciji. 

"Ako opozicija bude mogla osigurati parlamentarnu većinu kako bi sakupila glasove najmanje 61 zastupnika, sa potpisima koji su kao garancija osiguranje parlamentarne većine, tada je predsjednik dužan mandat za sastav vlade dati tom kandidatu stranke iz redova opozicije koja je u stanju formirati vladu", objasnio je Škarić.

Oglasila se i Europska unija koja, prema riječima Maje Kocijančič, portparolke šefice evropske diplomatije, očekuje da predsjednik Ivanov, u skladu sa Ustavom, počne hitne i otvorene konsultacije s političkim akterima u zemlji i za formiranje vlade ubrzano zaduži čelnika koji može naći zajednički jezik za formiranje stabilne i odgovorne većine. 

"Kao što smo i ranije govorili, ta koalicija treba biti najšira moguća i treba se okupiti oko jakog, inkluzivnog reformskog konsenzusa i međuetničke saradnje", rekla je Kocijančič. 

Koalicija "Za bolju Makedoniju", koju predvodi VMRO-DPMNE, dobila je na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima 51 mandat u parlamentu koji ima 120 mjesta.

Nakon što je Gruevski dobio mandat, DUI je saopćio da potencijalni partner za koaliciju mora prihvatiti ozvaničavanje albanskog jezika na cijeloj teritoriji zemlje i produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivanje razgovora.

VMRO-DPMNE je odgovorio da na takve zahtjeve nikad neće pristati.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.