SDSM osvojio 37 općina u Makedoniji

U prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji izabrani su gradonačelnici 45 općina, dok će gradonačelnici u još 35 općine biti izabrani u drugom krugu izbora 29. oktobra.

SDSM je u prvom krugu dobio čelne pozicije 37 općina, VMRO-DPMNE tri, DUI dvije, grupa građana dvije i Demokrtaska partija Turaka čelnu poziciju jedne općine, navela je MIA.

SDSM i VMRO-DPMNE će odmjeriti snage u drugom izbornom krugu u 19 općina, DUI i Alijansa za Albance u pet opština, a DUI i BESA u sedam.

Još uvijek je neizvjesno da li će gradonačelnik Skoplja biti izabran u prvom izbornom krugu, navodi makedonska novinska agencija.

Nakon prebrojanih 96,79 glasačkih listića kandidat SDSM Petre Silegov vodi sa 50,27 posto glasova, u odnosu na kandidata VMRO-DPMNE Koča Trajanovskog, koji je osvojio 36,01 procenat.

Ostalo je da se prebroje glasovi na još 22 biračkih mjesta i tada će se znati da li će Skoplje dobiti gradonačelnika u prvom ili drugom krugu.

Podrška prozapadnoj politici

Pobjeda osigurava socijaldemokratima podršku u provedbi prozapadne politike.

Premijer Zaev je preuzeo dužnost u maju, skoro šest mjeseci nakon općih izbora održanih u decembru 2016. godine, čime je okončana dvogodišnja politička kriza oko skandala prisluškivanja, koji je doveo do pada prethodne vlade.

Njegov sporazum s političkim strankama etničkih Albanaca, koji čine skoro trećinu stanovništva Makedonije, izazvao je ljutnju nacionalista, koji su u aprilu upali u zgradu parlamenta, nakon što je na mjesto predsjednika Sobranja izabran etnički Albanac.

Ankete uoči izbora davale su tijesnu prednost vladajućem SDSM-u, posebno u Skoplju, gdje je njegov kandidat za gradonačelnika vodio za 2,6 posto u odnosu na konzervativnog protivkandidata.

Glavna opoziciona konzervativna stranka VMRO-DPMNE do izbora je imala većinu mandata na lokalnom nivou, osvojivši na izborima prije četiri godine 56 od 81 općine, dok su socijaldemokrati tada osvojili četiri općine.

VMRO-DPMNE, pojedinačno najveća stranka u parlamentu, dovela je u pitanje regularnost glasanja.

Stranački čelnik i bivši premijer Nikola Gruevski kazao je u nedjelju navečer da je glasanje “proteklo u nedemokratskoj atmosferi i nepoštenim uvjetima”.

‘Bit ćemo 30. članica NATO-a’

Tokom kampanje premijer Zaev je kazao da će “Makedonija biti 30. članica NATO-a i da će početi pregovore [o članstvu] s EU-om”.

Također se zauzeo za napredak u razgovorima s Grčkom u razmiricama vezanim uz ime države.

Grčka je blokirala makedonske napore da se pridruži NATO-u i EU, tvrdeći da preuzimanje imena Makedonija implicira teritorijalne pretenzije prema njenoj sjevernoj pokrajini istoga imena.

Makedonija, bivša jugoslavenska republika s oko dva miliona stanovnika, proglasila je 1991. godine nezavisnost, izbjegla ratna događanja koja su pratila raspad bivše Jugoslavije, ali je nešto kasnije doživjela pobunu svoje brojčano jake albanske manjine, što je 2001. godine zamalo dovelo do raspada zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije