SDSM: Gruevski će se vratiti, ali u zatvorsku ćeliju

Gruevski će se vratiti i izdržati svoju kaznu, poručuju iz SDSM-a Zorana Zaeva (EPA)

Vladajući Socijaldemokratski savez u Makedoniji je, u reagovanju na intervju bivšeg premijera, istakao da Nikola Gruevski “može da se vrati u Makedoniju, državu-članicu NATO-a, ali samo u zatvor”, prenosi TV 21.

“Makedonija u sredu dobija svoje mesto u NATO, a kukavica i begunac od pravde Nikola Gruevski će dobiti svoje mesto u zatvorskoj ćeliji”, piše u saopštenju stranke aktuelnog premijera Makedonije Zorana Zaeva.

U partijskom saopštenju se navodi da je uspeh Republike Makedonije najveći poraz za Gruevskog, te da “agent Gruevski glumi žrtvu i patološki laže”.

“Građani koji su bile žrtve režimskog i kriminalnog vladanja Nikole Gruevskog odavno su rekli: doviđenja kriminalcu”, ističe se u saopštenju SDSM-a.

‘Mickovski će doživjeti isto na izborima’

Dodaje se da je svima jasno da je aktuelni predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski samo marioneta koja smatra da čuva mesto Gruevskom ali, kako navode iz SDSM, najveća kazna za Gruevskog je što je njemu presudio narod, a sada isto će doživeti i njegova marioneta Mickoski.

“Za Mickoskog učlanjenje Republike Makedonije u NATO je istorijska greška. Pion Mickoski je potvrdio da nije na strani naroda, da nije na strani progresivnih snaga, te da nije na strani celog demokratskog sveta”, navodi se u saopštenju.

Iz SDSM kažu da je aktuelni predsednik VMRO-DPMNE Mickoski potvrdio da čeka svog šefa iz Budimpešte kako bi napravili novi zaverenički plan protiv Makedonije, ali je zaboravio da Gruevski ide u zatvor, dok će on doživeti još jedan izborni poraz.

“Gruevski može da započne da piše svoje memoare, ali kada bude postao zatvorenik. Vratiće se i izdržat e svoju kaznu u skladu sa standardima naše demokratske i napredne zemlje, članice NATO”, zaključuje se u saopštenju SDSM.

Gruevski je dan ranije u intervjuu makedonskoj televiziji Sitel izjavio da se na bekstvo iz zemlje odlučio kada je dobio informacije da se sprema njegova likvidacija u zatvoru.

On je odbio da kaže da li je iz Makedonije izašao na legalnom ili ilegalnom prelazu ističući da prepušta da makedonska vlast sama otkrije detalje.

U svom prvom intervjuu nakon bekstva iz Makedonije, bivši premijer rekao je i da će se sigurno jednog dana vratiti u Makedoniju.

“Ja sam privremeno ovde kako bih se zaštitio od političkog progona aktuelne vlasti, iako sam nepravedno osuđen. Do poslednjeg trenutka sam se borio na sudu. Ali smatram da sam doneo dobru odluku kako bih sprečio da se ova marionetska vlast u Makedoniji iživljava nadamnom”, objasnio je Gruevski, koji je u Makedoniji pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.
Izvor: Agencije