SDSM će bojkotirati makedonske izbore

Makedonski parlament raspušten je u ponoć, uoči izvanrednih izbora zakazanih za 5. lipnja, za koje se očekuje da će okončati dugotrajnu političku krizu izazvanu skandalom vezanim za prisluškivanje.

Zastupnici su točno u ponoć izglasali formalno raspuštanje Sobranja, čime je počelo 60-dnevno odbrojavanje do izbora, prenosi AP.

Opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je potvrdio da neće sudjelovati na izborima.

“Nikola Gruevski konstantno je rušio dogovor iz Pržina. Birački popis se ne prečišćava. Reforme medija nisu prihvaćene. Pritisci se nastavljaju. Za nas je riječ – riječ. Ne odustajemo od principa na kojima insistiramo, zajedno s demokratskom javnošću. U ime te riječi, u ime tih principa, u ime demokracije, SDSM neće sudjelovati na ovim lažnim izborima”, poručio je Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Izbori su prvobitno zakazani za 24. travnja, ali su se glavne makedonske političke stranke u veljači usuglasile da ih odlože nakon što su se opozicijske stranke, koje imaju podršku EU i SAD, žalile kako je prerano izbore organizirati u travnju.

Kriza u Makedoniji izbila je kada je opozicija iznijela tvrdnje po kojima su vladajući konzervativci nezakonito prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policiju, suce, novinare i strane diplomate.

Ostavke ministara iz opozicije

Prije raspuštanja Sobranja, ministri i zamjenici ministara iz redova opozicije u prijelaznoj vladi Makedonije su podnijeli ostavke. Tražili su da ih parlament razriješi prije raspuštanja.

“Šef poslaničke grupe opozicionog SDSM-a tražio je od predsednika Sobranja da zakaže sednicu na kojoj će biti usvojene ove ostavke. Njihovo zadovoljstvo dolazi zbog neprovedenih reformi. Sve to vodi ka još dubljoj političkoj krizi“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

No, na noćašnjem zasjedanju Sobranje nije konstatiralo ostavke opozicijskih ministara.

U međuvremenu Državno izborno povjerenstvo provjerava biračke popise, a taj bi posao biti završen u idućih 11 dana.

Na terenu je potrebno provjeriti 100.440 spornih birača, što predstavlja 5,5 posto ukupnog broja upisanih te još blizu 100.000 glasača kroz administrativnu provjeru.

Ne uspije li povjerenstvo završiti provjere do 17. travnja, bit će upitno održavanje izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije