SDP i DF za tri izborne jedinice u Mostaru

Ove godine u Bosni i Hercegovini bit će održani lokalni izbori, no i ovaj put upitno je hoće li se i kako organizirati u Mostaru.

Gradonačelnik tog grada Ljubo Bešlić i da hoće, nema kome podnijeti ostavku. Dužnost obavlja do izbora novog gradonačelnika, ali bez funkcionalne vlasti. Izborna pravila za taj grad, koja je nametnula međunarodna zajednica, neustavnim je proglasio Ustavni sud.

Al Jazeerina ekipa posjetila je vrtić “Sunčani most”, koji je uspio premostiti sve podjele u Mostaru. U tom integrativnom vrtiću su djeca iz cijelog grada, među njima obvezno i djeca s poteškoćama u razvoju te iz socijalno ugroženih obitelji.

Potražnja za upisom je velika, te je stoga već odavno u planu gradnja drugog vrtića. Austrijski partneri su osigurali sredstva, no projekt je na višegodišnjem čekanju jer Mostar nema Gradsko vijeće koje bi objekt odobrilo i upisalo u prostorni plan.

Rješenje nude SDP i DF

Budući da je izborna godina, rješenje modela za Mostar ponudili su Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta. Predlažu tri multietnične izborne jedinice.

Iz dvije stranke kažu kako su se vodili principima jedinstva grada i ravnopravnosti njegovih građana.

No, u SDA smatraju kako je to stari prijedlog međunarodne zajednice te da nije dobar za Bošnjake s obzirom na brojčanu prednost hrvatskih glasača u gradu. S druge strane, HDZ-ov stav je da Mostar ne treba posebno izdvajati.

Obnovom Saborne crkve znatno malobrojniji mostarski Srbi žele također pojačati i svoj utjecaj. Njihova udruženja traže da se Srbima omogući izbor svojih gradskih predstavnika. U raznim prijedlozima spominju se i građanska i nacionalna prava.

No, u predugom procesu i sâm grad je izgubio svoje pravo na normalan razvoj.

Više u prilogu.

Izvor: Al Jazeera