Oglasi

SDF: Više od 60.000 ljudi napustilo posljednju enklavu ISIL-a

Do sada se predalo 29.600 ljudi, većinom članova porodica boraca grupe Islamska država Irak i Levant, tvrde Sirijske demokratske snage.
ISILDonald Trump je dodao da će SAD"ostati budan po pitanju ISIL-a usklađivanjem svjetskih antiterorističkih inicijativaAP - Arhiva

Sirijske demokratske snage - SDF, koje uživaju podršku SAD-a, saopćile su u nedjelju da je više od 60.000 ljudi, većinom civila, napustilo posljednju enklavu oružane grupe Islamska država Irak i Levant - ISIL u istočnoj Siriji od kako je prije više od dva mjeseca počela konačna operacija za preuzimanje kontrole nad tim područjem.

Glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel rekao je novinarima da se predalo 29.600 ljudi, većinom članova porodica boraca ISIL-a, od kada su američke snage, vođene kurdskim Jedinicama narodne zaštite - YPG, okružile područje grada Baghouza, posljednjeg uporišta ISIL-a, koji je nekada pod kontrolom držao trećinu Iraka i Sirije.

Među njima je bilo 5.000 boraca ISIL-a, navodi SDF.

'Ubijeno 1.360 terorista'

Još 34.000 civila evakuirano je iz Baghouza.

SDF je saopćio da je "1.306 terorista ubijeno, a da su mnogi ranjeni" u vojnoj operaciji koja je počela 9. januara.

SDF je izgubio 82 borca, a 61 je ozlijeđen.

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je više od 360.000 ljudi, a pred ratnim sukobima izbjeglo je ili je raseljeno više miliona stanovnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.