SDF: U Siriji počeo završni obračun s ISIL-om

Pretpostavlja se da su stvarne brojke mnogo veće (EPA)

Sirijske demokratske snage – SDF, čiju glavninu čine kurdski borci, a bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL, počele su u petak završni napad na posljednje uporište pripadnika ove organizacije u Siriji, na istoku zemlje, rekao je njihov glasnogovornik.

“Nakon evakuacije hiljada civila i naših suboraca zarobljenih u Baghouzu, operacija čišćenja posljednjeg uporišta ISIL-a počela je večeras u 18:00 sati”, napisao je Mustafa Bali na Twitteru.

SDF, uz pomoć međunarodne koalicije protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države, u septembru je počeo ofanzivu na ostatak pobunjenika.

Prije više od dvije sedmice morao je prekinuti operacije, optuživši IS da se koristi civile kao “živi štit”.

SDF očekuje ‘potpunu pobjedu’

Taj džep na kojemu se još drže pobunjenici sveden je na kvadratni kilometar u blizini Baghouza.

SDF se posljednjih nekoliko sedmica priprema za zauzimanje tog sela na granici s Irakom, no operacija je zaustavljena radi evakuacije civila.

Ujedinjeni narodi su objavili da je najmanje 84 ljudi, većinom djece, umrlo od decembra prošle godine na putu prema logoru na sjeveroistoku Sirije, gdje su smještene hiljade ljudi sa područja koja su bila pod kontrolom ISIL-a.

Ta grupa počela je pohod 2014. godine, kada su proglasili samozvani kalifat nad područjem Iraka i Sirije.

No, ta je organizacija polako izgubila svoje uporište, gubitkom sirijske Raqqe i iračkog Mosula, koji su pali u ruke saveznika 2017. godine.

Mazloum Kobani, zapovjednik SDF-a, u videoporuci je poručio kako će proglasiti “potpunu pobjedu” nad ISIL-om iduće sedmice.

U februaru poginulo 246 civila

Rat u Siriji traje već osam godina, a samo tokom februara ove godine u toj zemlji je poginulo 246 civila, podaci su Mreže za ljudska prava u Siriji – SNHR.

U najnovijem izvještaju ove organizacije navedeno je da se među smrtno stradalima u februaru nalazi i 54 maloljetnika i 50 žena.

U napadima snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prošlog mjeseca poginulo je 108 civila, uključujući više od 30 maloljetnika i 17 žena.

SNHR je objavio da je u napadima međunarodnih koalicionih snaga poginulo 17 civila, a napadima ISIL-a 21 osoba.

Napadi opozicionih snaga i oružanih skupina doveli su do smrti pet civila.

Prema podacima SNHR-a, u napadima neidentificiranih strana poginulo je 77 civila.

‘Mirovni proces u vlasništvu Sirijaca’

Intenzivirani režimski napadi izazvali su novi val izbjeglica iz Khan Shaykhuna i Maret al-Numana.

Od početka februara ta dva grada napustilo je 6.900 porodica, koji su utočište potražile u kampovima u blizini turske granice.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa za Siriju Geir Pedersen izjavio je da istinski mirovni proces u Siriji treba biti u vlasništvu Sirijaca.

“Istinskim mirovnim procesom trebaju rukovoditi Sirijci kako bi bio održiv, istovremeno poštujući međunarodno pravo i naglašavajući potrebu zaštite civila, osiguranja neometane humanitarne pomoći i prekida neprijateljstava”, izjavio je mirovni posrednik na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj političkoj situaciji u Siriji.

Sumirajući svoje susrete u Siriji s predstavnicima Vlade, koji su potvrdili privrženost sporazumu o održivom dijalogu na osnovu rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, Pedersen je kazao da su ti razgovori bili “otvoreni, praktični i konstruktivni”.

‘Ne počinjemo od nule’

“Ne počinjemo od nule. Imamo na raspolaganju 12 principa koje su razvili Sirijci na razgovorima u Ženevi i potvrdili u Sočiju. Imamo okvire koji su stvorili dogovorenu agendu za međusirijske razgovore pod okriljem UN-a”, kazao je.

On je izjavio da je od suštinskog značaja direktan i efektivan dijalog sirijske Vlade i opozicije.

Postoji zajednički osjećaj da su sukobi splasnuli, kazao je, ali je sukob “daleko od gotovog”, a izazov postizanja mira zapanjujući po obimu i složenosti, zaključio je Pedersen.

Izvor: Agencije