SDA za koaliciju sa SBB i HDZ 1990

Radončić se ranije susreo sa predsjedavajućim HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji također podržava ulazak SBB-a u vladajuću koalciju (Reuters)

Stranka demokratske akcije (SDA) rado će ući u koaliciju sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990 (HDZ 1990), rekao je nakon sjednice kolegija SDA predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. 

Dodao je kako će se rado odazvati pozivu Fahrudina Radončića, lideru SBB-a, na sastanak i kako se nada da će se to desiti uskoro.

Radončić se ranije susreo sa predsjedavajućim HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji također podržava ulazak SBB-a u vladajuću koalIciju.

Ukoliko se dogovor finalizira, proširena vladajuća koalicija na federalnom nivou, imala bi dvotrećinsku većinu za donošenje odluka u Parlamentu.

Radončić je nakon sjednice SDA rekao da se ova stranka ne nudi da uđe u vlast, ali da smatra da su razgovori sa SDA o političkoj situaciji, te euroatlantskom putu i povratku unutarbošnjačkog dijaloga potrebni i da ih ne treba isključivati.

“SBB i ja nismo tražili razgovore ni sa kim, već je Dragan Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, tražio sastanak sa mnom, kao liderom opozicije i predsjednikom druge najjače stranke u Federaciji BiH”, rekao je Radončić.

Radončić: Mi se ne nudimo da uđemo u vlast

Naveo je da je SBB obećao Čoviću da će razmotriti ideje koje je on saopštio u ime vladajuće koalicije, te da će o svemu ozbiljno razmisliti i uskoro ga obavijestiti.

“Mi se ne nudimo da uđemo u vlast. Ponavljam da čak nismo ni zainteresovani za cijelu priču. Nakon Kolegijuma SDA možemo reći da nas mirniji tonovi iz te stranke iskreno raduju, ali da nema nikakvog razloga da ja, kao predsjednik SBB-a, tražim ili predlažem susret sa predsjednikom SDA. I to u poznatoj situaciji kada za to ne postoje nikakve ozbiljne političke predispozicije u smislu potencijalnog koaliranja”, naveo je Radončić.

On je za sarajevski list Dnevni avaz rekao da smatra da ima obavezu da pozove Čovića na uzvratni razgovor i da će to i učiniti, navodeći da su zaključci Kolegijuma SDA “njihova interna stvar koja SBB uopšte ne obavezuje, niti specijalno intrigira”. 

Izetbegović je na sjednici kolegija SDA rekao da ova stranka neće raskidati partnerstva niti  sa jednom partijom s kojom ima potpisan sporazum, a to su za sada HDZBiH, Demokratska fronta (DF), Bh. patriotska stranka (BPS), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i A- SDA.

Što se tiče Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), Izetbegović je kazao da se ova stranka podrazumijeva samo za federalni nivo i da je tu dobro došla, a da za državni nivo, kako je istakao, ostaju partneri sa Savezom za promjene.

‘Rad Vijeća ministara i Vlade FBiH jako dobar’

Naglasio je da SDA sa ovog nivoa neće izbacivati DF, ali ako oni odu iz vlasti da će SDA to poštovati i napraviti rekonstrukciju Vijeća ministara u skladu sa ranije potpisanim sporazumom.

Čelnici DF-a u junu su najavili da će njihovi ministri dati ostavke u Vladi FBiH, te da će ova stranka djelovati kao opozicija, kao i to da njihovi bivši koalicioni partneri SDA i HDZ BiH neće imati podršku poslanika DF-a u federalnom Parlamentu.

Izetbegović je komentarisao i sastanke koje je u proteklom periodu imao lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović sa liderima SNSD-a i SBB-a, Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

“SDA smatra da je rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH jako dobar. Ne stoje kritike da imamo neki poseban problem kada je u pitanju rad ovih dviju vlada. Naravno, stoji da moramo imati 50 ruku u Parlamentu FBiH, ali kao što znamo stvari idu naprijed. Pojačan koalicioni kapacitet bi sasvim dobro došao.”

Izvor: Agencije