Oglasi

SDA, HDZ BiH i SNSD raspodijelili resore u Vijeću ministara BiH

Svi su dobili dobili po tri ministarstva u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a predsjedavajući bi trebao biti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Skenderagić: NATO put glavni problem formiranja vlasti u BiH

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu je održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine o formiranju vlasti na nivou državnih institucija.

Delegacije su predvodili lideri stranaka, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a nakon sastanka rečeno je da su svi dobili dobili po tri ministarstva u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Patria.

Telefonske konsultacije

Čović je kazao kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

On je kazao kako se nada da će imati mandatara za sastav Vijeća ministara u narednim danima.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa - ANP, Čović je rekao kako tu treba još kompromisa, kako bi svi izašli kao pobjednici.

Do kraja dana tri predsjednika stranaka obavit će telefonske konsultacije oko još nekoliko otvorenih pitanja.

Dodik prekinuo sastanak

Izetbegović je kazao kako je današnji sastanak prekinuo Dodik, kada se nije mogao postići dogovor oko ANP-a.

"Mi insistiramo na tome. Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje Bosne i Hercegovine kada je u pitanju NATO", rekao je predsjednik SDA.

Patria navodi kako je HDZ BiH dobio ministarstva finansija, civilnih poslova i pravde, dok je SDA dobila ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Članovi SNSD-a će biti na čelu ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice i saobraćaja i komunikacija, a ova stranka ponudit će i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.